ШОКИРАЩА ИЗПОВЕД НА ДЕЛО ЗА ЛИХВАРСТВО! Благоевградчанин, длъжник на Биби: Завлякоха ме край Дъбрава, биха ме, заплашиха да изгорят дома ми

Благоевградско семейство вчера бе разпитано на делото за лихварство срещу Александър Божков, по прякор Биби. Автоинструкторът Васил Кирилов свидетелства, че през 2007 г. му трябвали спешно пари и от обява във вестник научил, че може да вземе заем от подсъдимия бизнесмен. Той отишъл в офиса му, намиращ се в бившето АПК, и поискал 3000 лв. Александър Божков казал, че няма проблем, и му дал парите срещу запис на заповед, като за гараниране на заема е учреден залог върху лекия автомобил „Опел Астра“ на Кирилов. Уговорката била заемът да бъде погасен след два месеца, но след като това не се случило, кредиторът започнал да притиска длъжника и изисквал да плаща 10% месечна лихва.

„Всеки месец на 11-то число трябваше да платя 300 лв., без значение дали е делник или празник. Ако закъснеех с няколко дни, почваше да ме заплашва, че ще вдига лихвата, и аз плащах по 350-370 лв. Парите ги давах на Ал. Божков или на неговия човек Антон Безински-Гущера. Един ден се стигна и до физическо насилие, след като забавих плащането на лихвата. Качиха ме в една кола и ме откараха до Релейната в с. Дъбрава, където ме набиха. Заплашиха ме, че ще запалят къщата ми, че в нея ще живеят цигани…

След като пуснах жалба в полицията, подписаха протокол да не се разправят с мен. Върху опела, който ми бе взет, бе поставен надпис „Пералня Биби“ и виждах как го кара из града. Започнахме да събираме пари, за да върнем дълга. Продадох трактор, дадохме пари, но все оставах длъжник. Получихме писмо, че съм натрупал задължения за около 10 000 лв., от частен съдебен изпълнител, която след това се обади по телефона и ме предупреди, че ако не платя дълга, започва опис на вещите в дома ми. След като сигнализирах в полицията, се оказа, че няма такъв частен съдебен изпълнител в региона, а обаждането е било от телефона на жената на Ал. Божков”, разказа автоинструкторът.

Той твърди, че откакто взел заема, плащал всеки месец лихва до май 2009 г. След това му образували и изпълнително дело, че продължава да дължи пари, но по него не е плащал никаква сума. Впоследствие получил обратно и автомобила си, който бил иззет от полицията.

Величка Кирилова разказа, че научила, че съпругът й дължи пари, едва след като някакъв човек донесъл писмо, от което ставало ясно, че през 2007 г. е взел с договор 3000 лв. Свидетелката обясни, че мъжът и дъщеря й били подложени на системен тормоз по телефона от Ал. Божков, който ги обиждал, заплашвал, а от съпруга си разбрала, че са го набили. „С дъщеря ми работихме в хранителен магазин и съм виждала как тя излизаше да връща пари ту на Божков, който идваше с черен мерцедес със софийска регистрация, ту на неговия приятел Антон. Първия път върнахме 2000 лв., след това продадохме трактора и дадохме още 1500 лв.

После се оказа, че парите не са върнати”, заяви свидетелката. Същата фактическа обстановка бе представена и от дъщерята Елена Кирилова, която дойде да свидетелства в съда в напреднала бременност. Жената разказа, че е била заплашвана, че постоянно се оглеждала за кола като пресичала улицата. Софийският адвокат Емил Милев (наскоро ангажиран със защитата на Марто Дебелия) я попита защо не е подала жалба за заплахите в полицията и тя отговори, че не е искала да се стига дотам. Последваха серия въпроси, но тъй като е минало доста време и спомените й избледнели, двете прокурорки по делото поискаха да бъдат прочетени свидетелските показания от досъдебната фаза. Окръжният съдия Диана Узунова изчете показанията на Елена Кирилова, които е дала пред разследващите, и тя ги потвърди.

На вчерашното заседание бяха изслушани показанията на над една трета от свидетелите от общо 37 по наказателния процес срещу Александър Божков. 34-годишният благоевградчанин е обвинен, че от пролетта на 2007 г. до 01.03.2010 г. в Благоевград като физическо лице без съответно разрешение е извършвал банкови сделки – предоставял кредити на различни лица срещу лихва. В резултат на незаконната си дейност получил значителни неправомерни доходи в размер на 64 500 лв. Болшинството от хората, които са потърсили заеми от него, са плащали месечна лихва от 10% върху главницата. Парите им са давани на ръка, след като подписвали записи на заповеди, договори за заеми, които били нотариално заверени. Други пък подписвали пълномощни на Ал. Божков да се разпорежда с автомобилите им, които заложили като обезпечение на заемите. При някои от случаите Биби се подсигурявал, като вземал големия талон на колата и го връщал след погасяването на задължението. При повечето от случаите кредитополучателите внасяли лихвите, след което спирали плащанията и тогава започвала пресата върху тях.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *