Този браузър харчи най-много от батерията на лаптопа ви

Няма по-досадна ситуация от това да имате да вършите важна работа в движение и батерията на лаптопа ви най-изненадващо да се окаже изтощена. Унизителното „Прощавайте, имате ли контакт?”, оказва се, може да дойде без време и в резултат на такава рутинна дейност, каквато е разглеждането на уеб страници.

Експеримент на „Майкрософт” показва, че „Гугъл Хром”, един от най-масовите уеб браузъри в момента, въобще не щади батерията. На видеото на софтуерния гигант се виждат 4 еднакви лаптопа, на които е пуснато едно и също повтарящо се видео. Машината с „Хром” остава без батерия първа – след едва 4 часа и 19 минути.

На петия час и деветата минута се „предава” конфигурацията с „Мозила Файърфокс” – друг популярен браузър, критикуван заради лоша оптимизация.

Някогашният любимец на напредналите потребители „Опера” регистрира второ най-добро постижение – 6 часа и 18 минути. Любопитното в случая е, че браузърът в наши дни е изключително близък като технология до „Хром” и много от допълнителните приставки работят и на двата продукта.

Последен след 7 часа и 22 минути угасва лаптопът с „Майкрософт Едж” – новият браузър на редмъндската компания. Той се представя почти два пъти по-добре от „Хром”.

Разбира се, подобни тестове (особено пък с толкова категорични резултати) не трябва да се разглеждат като истина от последна инстанция, но е факт, че „Хром” от години има репутацията на „лакома” програма. Това се доказва и от други данни, които „Майкрософт” са събрали от милиони машини с новия „Уиндоус 10”. Те показват разлика в консумацията на ток, доста подобна на тази в издръжливостта при лабораторния тест.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *