Топ теми

Сгрешените исторически факти

Свикнали сме да приемаме всяко историческо твърдение за факт. Оказва се, че едни от всеизвестните твърдения, са чиста проба лъжа. Ето кои са те, както и тяхното опровержение:

Ван Гог не си отрязал ухото

Великият художник, продал само една от своите велики творби през живота си, изобщо не си е посегнал сам. В нощта на 23 срещу 24 декември 1888 г той и колегата му Гоген се скарали. Последният извадил рапирата си и отрязал малка част от ухото на Ван Гог. Веднага след инцидента Гоген отишъл в полицията с оръжието и заявил, че Ван Гог сам се е наранил.

Ева не е опитала ябълка

Благодарение на библейските текстове знаем, че Адам и Ева са изгонени от Райската градина, след като се изкушили да опитат от плода на познанието. Никъде в текста обаче не се споменава това да е ябълка. Със същия успех може да се говори за слива, кайсия, праскова или круша.

Шекспир не е автор на Хамлет

Великият драматург е писал пиесата по мотиви от древна скандинавска легенда. В много от своите произведения той е използвал стари и забравени сюжети.

Едисон не изобретил електрическата крушка

Едисон

 
 

През 1893-та година Едисон се прочува с рекордното си количество патенти. Много от откритията обаче не са негово изобретение. Слабо известни техници са техни създатели, включително и този на електрическата крушка. 40 години преди Едисон да се роди, Хъмфри Дейви създал дъгово осветление. Моделът обаче бил несъвършен и светел максимум 12 часа. Едисон обаче открил как лампата да свети дни и години наред.

Капитан Кук не е открил Австралия

Години преди Капитан Кук да стъпи на австралийски бряг през 1770 г., там вече били холандците Абел Тасман и Дирк Хартог, както и английският пират Уйлям Дампир. Кук все пак открил нови територии, където бял човек все още не бил стъпвал. Когато пристигнал обаче Капитан Кук, все още не бил капитан, а лейтанант.

Ябълка не е паднала на главата на Нютон

Нютон

 
 

Докато се разхождал в ябълковата градина, Нютон наблюдавал падането на ябълките, но нито една от тях не го е удряла. Гравитацията винаги е съществувала, а легендата се е появила дълги години след смъртта на учения.

Наполеон не е страдал от комплекс за малоценност

Противно на твърдението, ръстът на Наполеон значително надвишавал средния за френските мъже в онези години. Нисък е бил Наполеон само по чин. Ниското му офицерско звание станало причина за подигравки, а обидните прякори, които войниците му измислили, го преследват и до днес.

Изгорените вещици в Салем

Според легендата в днешен Масачузетс през 1692 г. на огромна клада са изгорено 150 мъже и жени. Истината е, че на смърт са осъдени само 20 от тях. Те обаче не са били изгорени на клада. 19 от тях били обесени, а 1 – пребит с камъни. Останалите 130 били изпратени в затвора.

loading...


Магелан не е извършил околосветско пътешествие

Магелан

 
 

Португалският пътешественик Фернандо Магелан е първият, осмелил се да тръгне на околосветско пътешествие. Той обаче не успява да го завърши, тъй като е убит от аборигени на половината път. То било завършено от приятелят му Хуан Себастиан дел Кано.sanovnik

Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *