Печели или губи Дупница от членство във ВиК асоциацията?

В последните няколко месеца една от най-важните теми в Дупница е евентуалното присъединяване на общината към ВиК асоциацията. Тема, която утре ще бъде под номер 1 в дневния ред на Общински съвет – Дупница. За мнозина в града и селата основният интерес бе провокиран единствено и само от въпроса: „Не знам каква е тази водна асоциация, ама колко ще стане цената на водата?“.
Всъщност темата се оказа не толкова интересна за гражданите, загърбена от институциите, попаднала в информационно затъмнение. Оказа се, че ние, хората, сме приели водата като даденост, а как достига тя до нас? За много въпросителни около присъединяването към „Кюстендилска вода“ призна и самият кмет инж. Методи Чимев.
Темата обаче е много сериозна и касае не просто моментно решение, а такова, което ще носи последствия в следващите 30-40 или дори 80 години, защото това решение ще определи качеството, цената на водата и на предлаганата услуга посредством водопровод и канализация за поколения в бъдеще, и връщане назад няма.
Каква бе драмата на дупничани и какво в крайна сметка забави вземането на решение за присъединяване към ВиК асоциацията?! Основните въпросителни бяха две, или по-скоро притесненията на гражданите бяха свързани с два въпроса. Единият бе „Как евентуалното присъединяване в асоциацията ще се отрази на цената на водата?“, а другият – „Ще има ли инвестиции за подмяна на водопреносната и канализационна мрежа, или отново всичко ще вземе Кюстендил?“.
Нещата постепенно започнаха да изкристализират и яснота да има все повече. Неслучайно и общинските съветници в Дупница решиха да подемат медийна информационна кампания както за да обяснят ситуацията, а и за да чуят мненията на повече хора. Ето позицията на общински експерти:
Цената на водата няма да бъде в ръцете на местния Общински съвет, а ще се определя от държавния регулатор. С други думи, влизаш или не – цената ще се коригира в посока завишение. Това се отнася не само за Дупница, а за всички градове в България. Дотук ясно – една въпросителна по-малко, но какво се случва оттук насетне?

Може ли Дупница да се оправя сама?
И този въпрос вече има своя отговор. Първоначалната информация бе, че ако не влезеш в асоциация – оправяш се сам. И това притесняваше мнозина, а сметките започнаха да се правят. При цена на водата средно 1,20 лева, при 270 км водопровод и завишение на цената ще се подмени толкова. Да, да, ама не. При увеличение в размер на само 30-40 стотинки за кубик и запазване на количеството коректни платци ще се нужни „само“ 150 години за цялостната подмяна. През това време Дупница и селата спокойно ще могат да кандидатстват за „община на изригващите гейзери“… при това на часове. А сякаш и самата природа подсеща какво трябва да бъде взето като решение днес и от седмица гражданите са буквално подложени на минирежим на водата. Миналия петък половината град бе без водоподаване почти 24 часа заради 4 големи аварии на отдавна компроментирания етернитов водопровод. Дупнишкото ВиК се чудеше къде по-напред да реагира, а недоволните граждани с основание изразяваха негодувание предвид и високите температури, а бутилките с минерална вода в магазините буквално свършваха преди всичко. Къпането с канчета и пълненето на тубите с вода отново влезе в действие. Авариите продължиха и в следващите дни, като някои квартали се „похвалиха“, че последните 3 дни са с по 2-3 часа вода на ден. Аварийните групи на ВиК отстраняват авариите, но от ден до пладне. И това при положение че термометрите удрят 38-40 градуса.
Та да се върнем на темата. Като прибавим, че цената ще бъде вече регулирана от КЕВР, значи трябва да сложим тези стотинки отгоре, а броя на годините да увеличим с поне още 50, та таман до… 2216 година Дупница ще успее да подмени старата подземна инфраструктура, когато вече и новата ще стане е остаряла.
111 млн. лева са нужни за решаване проблема на Дупница и селата, ама дори и Дейвид Копърфийлд няма как да извади такъв фокус от репертоара си. „Сами няма как да се справим. Опитахме, ама единственият шанс е да разчитаме на пари от Европа, а това минава само през членство във ВиК асоциацията“, признава и кметът Чимев.

Ако Дупница не влезе във ВиК асоциацията?
Цената на водата ще се завиши така или иначе, но ще бъдат налагани и редица санкции. Така крайният потребител ще плаща между 3 и 4 пъти по-висока цена от сегашната. Водопроводите няма как да се подменят и ще гърмят ежечасово, което на практика означава, че до 3-4 години ще бъде постижение, ако поне едно домакинство има 24 часа вода без прекъсване. Улиците ще са разкопани постоянно, а да не говорим за качеството на водата, че ще си остане пак толкова лошо.

Каква е
гаранцията, че като влезем, ще получим пари, а няма да ги вземе Кюстендил?
Този въпрос веднага изниква, след като обикновен човек се запознае със ситуацията. Исторически погледнато, Дупница винаги е била в сянката на областния център – нещо, което дразни гражданите през годините, макар в последно време да не се забелязват толкова остри подобни настроения. „Добре де, а каква е гаранцията, че като влезем, парите от Европа ще стигнат до Дупница и няма да ги вземат отново Кюстендил, а ние пак да духаме супата“, пита всеки.
Методологията за разпределение на парите обаче не допуска подобно нещо. Или поне много трудно може да стане. А проучванията за ВиК състоянието в общините на областта са категорични, че Дупница е първенец по нужда от инвестиции и трябва да очаква най-много пари за подземната си инфраструктура, т.е. каквито и пари да се получат от Европа, по-голямата инвестиция трябва да бъде в община Дупница.

Какво се случва, ако Дупница
влезе, а Сапарева баня не влезе?
Това са двете общини, които още не са влезли в асоциацията. Ако Дупница влезе, а Сапарева баня – не, тогава пари от Европа няма да има. Ще има ресурс от държавата, който ще е в десетки пъти по-малък от европейското финансиране за всички общини, с изключение на Сапарева баня. В същото време цената на водата, както вече обяснихме, ще бъде коригирана в посока завишение. В курортния град нямат проблем с водопровода, който е подменен на 95%, а и плащат една от най-ниските цени в България – около 55 ст. за кубик. Това е и основният им мотив да не влизат засега. Нямат аварии, имат вода бол, а и цената й е много ниска. Вероятно в курортния град разчитат, че могат да минат „между капките“ и да си запазят цената на водата. Само че, след като КЕВР определи новите стойности, в Сапарева баня хем ще им бъде завишена драстично цената и ще си плащат, хем няма да могат да разчитат на никакви пари. А също така ще им се начисляват и глоби заради липсата на пречиствателна станция, за амортизации, за некачествена вода и т.н. В същото време евентуалният отказ на Общински съвет – Сапарева баня да влезе в асоциацията обрича цялата област на недопускане и неполучаване на европейско финансиране. При този вариант и с членство на Дупница във ВиК асоциацията ще ни бъдат спестени някои от санкциите, което ще намали от бъдещата цена на кубик вода. Например, ако цената за Дупница бъде определена средно между 2,20-2,50 лева за кубик, то заради членството си тя ще бъде толкова, защото няма да плаща санкции. Ако не бъде член, пак ще плаща тази цена на водата, но и с още 1,50-2,50 лева отгоре заради санкции. И за капак няма как и да разчита на пари за подмяна на водопровода, изграждане на канализация, реконструкция на пречиствателната станция за отпадни води и изграждане на такава за питейни.

Ако и Дупница, и Сапарева баня влязат?
Тогава единният воден оператор ще има възможност да получи пари от Европа за пречиствателна станция, за рехабилитация на подземната инфраструктура и за значителното подобряване качеството на водата. Ясно е, че финансите няма да стигнат за покриване на всички нужди, но е единственият вариант.
Категорично трябва да се знае, че който и случай да бъде избран – цената на водата ще бъде завишена с различни стойности в различните области и общини. Но увеличението, в случай че и Дупница, и Сапарева баня влязат, няма да бъде драстично, защото няма да се начисляват санкции за липса на пречиствателна станция, за амортизации, за некачествена вода…
Така че, реално погледнато, към настоящия момент темата дори не трябва да бъде коментирана. И Дупница, и Сапарева баня не само трябва, а дори са длъжни да се включат в асоциацията. И все пак избор има. И той звучи доста сериозен. Влизаш и започваш да решаваш проблем на поколението след себе си, не влизаш – обричаш себе си и поколението да се оправя само.
Някой може да каже, че това е много силно казано, но… това са фактите. Истината и пътят е само един – община Дупница трябва да се присъедини, но присъединявайки се, трябва да си отстоява интересите докрай. Последната дума имат все пак общинските съветници утре, които ще бъдат и единственият орган за в бъдеще, който ще може да контролира процесите във ВиК асоциацията.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *