Японски хористи пяха на български в Благоевград, тръгнаха си с подарък меч от бук, впечатлени от кухнята ни

Японски хористи от „Силенус“ /сн. 1/ избраха Благоевград, за да изнесат един от трите си концерта у нас. Групата певци са от гр. Кофу, на 100 км от Токио, и миналата вечер събраха аплодисментите на пълната зала „Аудиториум“ в сградата на Американския университет в Благоевград
/сн. 2/. Причината за специалния интерес на хор от Страната на изгряващото слънце към областния център на Пиринско е българският посланик в Япония, благоевградчанинът Георги Василев, и съпругата му Магдалена, дъщеря на проф. Сили Бръчкова, основател на оперетата в читалище „Н. Вапцаров“, с които създателите на „Силенус“ проф. Тойо Асакава и съпругата му, диригент Казуе Асакава, са лични приятели.
Въпреки че за японските хористи от „Силенус“ това не е първото гостуване в България, те останали изключително впечатлени от националната ни кухня, разкриха домакините на събитието. На вечеря в механа „Воденицата“ гостите
/сн. 3/ останали възхитени от салатите и скарата, но истински фурор предизвикал десертът – кисело мляко със сладко. Пленила ги и атмосферата на заведението сред зеленината на парк Бачиново.
На среща преди концерта със зам. кмета по хуманитарните дейности Христина Шопова /сн. 4/ бе потвърден взаимният интерес за общи участия във фестивали за хорова музика както за възрастни, така и за деца. На раздяла ръководителят на младежка актьорска трупа към читалището Илия Ласин, племенник на Сили Бръчкова, който бе влязъл в ролята на преводач, поднесе на проф. Асакава японски меч, изработен от здрава българска букова дървесина, а всички хористи получиха за спомен сувенири, които да им напомнят за Благоевград.

loading...


 

Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *