ВЕЦ на депутат източва яз. „Пчелина“, нивото му падна, мъртва риба покри брега

Частен ВЕЦ източва язовир „Пчелина“ и нивото му падна с повече от 2 метра, алармираха вчера в редакцията на в. „Струма“ жители от намиращото се наблизо с. Ковачевци, което е на 25 км югозападно от гр. Перник.

Според сигнала им, освен че точно в началото на лятото е престъпление водата умишлено да се източва, силно застрашен от действията на частниците е и хайверът на обитаващите го шаран, лин, бял амур, толстолоб, каракуда, клен, червеноперка, бабушка и уклей.

По покрайнините на язовира вече се виждат мъртви риби, твърдят жителите на Ковачевци. Те искат да се отнеме разрешителното на ВЕЦ-а за произвеждане на електричество от язовира и заплашват с протест.

ВЕЦ „Пчелина“ е собственост на фирмата на Айнур Гошелков, съпруг на бивша зам. министърка и депутат в 40-то НС, шурея му Хайри Кулов и столичната бизнес дама Камелия Цоклинова. Най-дълбоко за капитала на фирмата – с цели 6 лв., се е бръкнала Цоклинова, а депутатската рода държи дялове за по 3 лв.

МВЕЦ-ът бе изграден за рекорден период от 1 г., след като с доста ускорена процедура фирмата получи разрешение да прокара напорен тръбопровод с диаметър DN2000 мм и дължина 179 метра върху 49 декара държавна земя, а после пернишката Областна дирекция „Земеделие“ му утвърди площадка за проектиране върху 3000 кв. м земеделска земя и трасе за елзахранване на обекта с дължина 142 м под общински полски път.

Още докато ВЕЦ „Пчелина“ се строеше, кметът на община Ковачевци Васил Станимиров сериозно се притесняваше техническата подготовка на проекта да не застраши здравината на язовирната стена. Хората от околните села пък роптаеха, че новото съоръжение ще развали райския вид на язовира им, който е един от най-колоритните в България с мистиката на с. Пчелинци, което е потопено на дъното му през 70-те години на миналия век, и с параклиса на скалата над него, който тази година навърши 666 г. от построяването му.  

Въпреки опитите ни, вчера не успяхме да разберем каква е причината за сериозния спад на водата в язовира и как това ще се отрази на рибите в него.

Действително има вече осезаем спад в нивото, на 21 юни беше пикът, който оголи брега с 1,5 м, призна кметът на Ковачевци Васил Станимиров. Според него ВЕЦ-ът работи интензивно от близо 2 месеца, но досега имало по-голям приток на двете основни реки, които се вливат в язовира – Струма и Светля, затова не се усещало намаляване на водата.

По-притеснително е, че ВЕЦ „Пчелина“ по договор има право да източа толкова вода, че да стигне до „мъртвия обем“ на язовира, което е 30 млн. кубични метра, а това ще застраши рибата в язовира. Водата му по-рано се ползваше от промишлените зони в Перник, но помпените системи вече не работят. Най-притеснително за мен е, че ще се попречи на развитието на спорта в Ковачевци – искаме да правим Балкански център по гребане, но ако се продължи с това точене, проектът ще пропадне, каза още кметът.

Зам. кметът на Перник инж. Любомир Цветков призна, че не е запознат с проблема. „Знам, че ВЕЦ-ът има право да консумира определен обем от водата в язовира и ако го превиши, подлежи на санкции, но подробности могат да дадат в „Напоителни системи” – Перник, които го наблюдават”, насочи ни Цветков.

„Нямаме право да даваме никаква информация, търсете такава в „Напоителни системи” – Дупница”, отряза ни Моника Милошова от пернишкия клон на дружеството и уточни, че е най-добре да си питаме шефа на централата на дружеството, която е в Дупница.

Иво Иванов обаче не си вдигаше телефона. От областната управа в Перник съобщиха, че миналата година направили пълен оглед на язовирите в района и определели състоянието на „Пчелина“ като „неизправно – частично работоспособно“ заради извършваните към онзи момент от водолази строително-монтажни работи за връзка на основния изпускател със строящата се МВЕЦ, непочистеното коритото на реката на 500 м след основния изпускател и енергогасителя на преливника, както и липсата на локална система за оповестяване и предупреждение. Тази година язовирът обаче не е проверяван.

Според МОСВ на ВЕЦ „Пчелина“ се позволява да източи 20 млн. кубика при обем на язовира от 54,2 млн. кубика. След източването за юни в язовира останали 34,2 млн. кубика, което е малко над „мъртвия“ му обем. Лека компенсация дошла от дъждовете, които са основен източник на вода за съоръжението, но въпреки това водата е силно намаляла. Годишният лимит на водоползване от ВЕЦ-а е 182,380 млн. кубични метра.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *