Брекзит повлича световна криза! Японската йена се срина, пада цената и на петрола

Брекзит ще повлече след себе световна финасова криза, предвиждат световни икономически експерти. Според първите прогнози референдумът във Великобритания ще приключи с победа на онези, които желаят страната да напусне Европейския Съюз.

Това е тотален обрат – след като цял ден вчера световни медии и политици пхрогнозираха, че Великобритания ще остане в ЕС, а нивата на британската лира се качваха. Сега, само за няколко часа, лирата се е сринала на исторически нива.

И японската йена се е сринала с цели 7% – колкото по време на ядрената катастрофа във Фукушима, стана ясно от кореспонденция от Токио по БНТ.

Непредвидими са и последствията от Брекзита за Китай, който е втори по големина икономически партньор на Великобритания. Засега Китайските фондови пазари не са обявили последствията от решението на британците да напуснат Европейския съюз.

Лошите новини тепърва идват, заяви по БНТ икономическият наблюдател Емил Хърсев.  Днес ще има най-големият срив на фондовите борси, прогнозира той. Според него Брекзитът ще рефлектира и върху други страни, където също вероятно ще проведат референдуми.

Крайните националисти в Холандия вече поискаха това за страната си. Разпадът на ЕС предстои, смятат наблюдатели.

Икономистът Георги Ганев също обърна внимание на факта, че паундът се е сринал безпрецедентно и това ще рефректира върху икономиките на Европейския съюз. Още повече че пада и цената на барел суров петрол, който е паднал вече с 5%. 

Ганев предвижда и политическа криза във Великобритания, което още повече ще усложни ситуацията.

Междувременно опозицията на Острова вече поиска оставката на премиера Дейвид Камерън.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *