Родители на първокласници в Петрич избират децата им да изучават „Религия”

От новата учебна година в община Петрич започва пилотното въвеждане на предмета „Религия” в предучилищна група и в първи клас, съобщи кметът Димитър Бръчков на пресконференция, която даде заедно със заместник-кмета по хуманитарни дейности Илияна Попова, богослова Таня Димитрова, която е подала документи за преподавател по предмета, и архиерейския наместник на Петричката духовна околия отец Ангел Кочев /на снимката/ 

„Трябва да се знае, че този предмет е по избор на родителите, децата ще го изучават само по тяхно съгласие. На първите родителски срещи ще присъстват богослови, които ще разяснят начина, по който ще се преподава”, каза кметът Димитър Бръчков.

„Родителите не трябва да имат никакви притеснения, защото учебниците и помагалата са изготвени по достъпен начин и се залага на игровия подход при преподаването на религиозните знания. Няма никакви крайности. Основната цел е децата да могат сами да изградят истинска ценностна система благодарение на добродетелите, които възпитава християнството. Ще се създаде една добра основа, над която на по-късен етап лесно ще се надгражда пълноценното развитие на личността”, каза богословът Таня Димитрова.

Отец Ангел Кочев заяви: „Моментът за въвеждане на религиозното образование отдавна е назрял. Това е необходимо, защото именно нашата църква ни е съхранила като нация в трудни времена. Изучаването на предмет „Религия” е един от начините обществото да се противопостави на сектите и хората да се обединят, както са обединени по време на молитва в храма”, заключи отец Кочев.

Според кмета Димитър Бръчков обучението по религия ще помогне и за намаляване на агресията сред подрастващите, защото възпитава толерантност и уважение в отношенията.

„Графикът за обучението по религия в училищата ще бъде изготвен съвместно с директорите и съгласуван с Инспектората по образованието”, каза заместник-кметът Илияна Попова.

Трима богослови вече са подали документи в общината, за да преподават „Религия” при сформирането на групи ученици от новата учебна година.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *