Собственикът на Завода за столове в Банско глобен 5000 лв.

5000 лв. глоба за неспазване разпоредбите на Наредба 2 за класификация на отпадъците отнесе търговското дружество „Грос Мебел” ЕООД, стопанисващо Завода за столове в Банско. Наказателното постановление, наложено от РИОСВ, беше обжалвано в Районен съд – Разлог, но потвърдено от местните магистрати.

До санкциониране на дружеството се е стигнало, след като инспектори на РИОСВ извършили проверка и констатирали, че образуваните отпадъци от производствения процес на предприятието не се класифицират. По цеховете в завода са открити производствени и опасни отпадъци. Заради нарушението на дружеството бил съставен констативен протокол и били дадени предписания за отстраняване на пропуските.

При повторна проверка няколко месеца по-късно инспекторите установили, че не са взети мерки по наложените предписания, и на дружеството бил съставен нов констативен протокол, а месец по-късно – и акт за установяване на административно нарушение. Последвало наказателно постановление, с което му е наложена имуществена санкция от 5 хил. лв.

Припомняме, че през ноември месец миналата година дружеството отново обжалва наказателно постановление от РИОСВ, с което му беше наложена имуществена санкция също в размер на 5 хил. лв., и отново за некласифициране на отпадъците. Тогава то беше отменено от магистратите поради пропуски в АУАН и НП.

През последните години Заводът за столове в Банско беше замесен в скандал с неизплатени заплати на своите работници и се стигна до недоволството на служителите, поредица от стачки и дори затваряне на главни пътни артерии в Банско. В началото на юли 2014 година близо 200 работници напуснаха, а дружеството длъжник „Пиринска мура“ беше преименувано на „Грос Мебел“.

През октомври месец на пресконференция в Благоевград вицепрезидентът на КНСБ Валентин Никифоров разкри, че дружеството „Пиринска мура“ в Банско, което е с чуждо участие, вече е собственост на друго юридическо лице. По документи то било отдадено под наем на фирма „Грос Мебел“, която обаче била управлявана от същия американски бизнесмен. Именно в този период дружеството беше подложено на непрекъснати проверки от институциите.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *