Шотландия иска да напусне кралството

Шотландското правителство одобри подготовката за повторен референдум за независимост от Великобритания. Това съобщи Никола Стърджън. Шотландия ще започне незабавни консултации с Европейския съюз за защита на своите интереси, каза тя.

На провелия се на 23 юни референдум 51,9% от британците гласуваха за излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз, а 48,1% се обявиха срещу това, пише ТАСС.

Общо 17,4 млн. души са предпочели „Брекзит“, за сметка на 16,1 млн., които са за оставането в общността. Категорично в подкрепа на напускането гласуваха Англия и Уелс, докато Лондон, Шотландия и Северна Ирландия подкрепиха оставането в съюза. През септември 2014 г. предложеният от шотландските националисти референдум за независимост завърши с поражение. 55% гласуваха срещу отделянето на Шотландия от Великобритания.

 

Лидерката на Шотландската национална партия Никола Стърджън предупреди по-рано Лондон, че ако англичаните гласуват за излизане от ЕС, едно такова решение може да повлече след себе си провеждането на втори референдум в родината на уискито.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *