БСП – Сандански с твърда позиция „против” присъединяване на община Сандански към ВиК асоциацията

БСП – Сандански заема твърда позиция „против“ присъединяване на община Сандански към ВиК асоциацията на заседанието на Общински съвет на 28.06.2016 г. , съобщи лидерът на социалистите Снежана Стоянова. 

Ето позицията на БСП в Сандански: Обявяваме се против налаганата от централната изпълнителна власт разпространявана невярна информация, че общините, които не се включат във ВиК асоциацията, няма да могат да кандидатстват с проекти за ремонт на водопроводната и канализационната мрежа, финансирани по оперативни програми. Държавата цели одържавяване на ВиК дружествата с цел да се влеят общинските капитали във ВиК асоциации. Не е вярно налагано твърдение, че ако не се присъединят ВиК дружествата на една област в асоциацията, те няма да могат да кандидатстват по оперативни програми, финансирани по европейски проекти.

 В Закона за водите е ясно посочено, че ако една община от територията на една област не се присъедини доброволно към ВиК асоциация, то нейната територия се превръща в самостоятелно обособена територия, на която действа един ВиК оператор, определен от Общинския съвет. И това не е пречка тези общини да кандидатстват по оперативни програми за европейски средства, защото техните територии по тяхната същност  са самостоятелен консолидиран район.

Докато предимствата от самостоятелното управление на ВиК дружеството в община Сандански са многобройни. Първото и най-важно е цената на водата. Тя е най-евтина в страната. В Сандански имаме природна даденост да се снабдяваме с вода по гравитационен принцип.

 Не са посочени  доказателства за предимства от  сливане на ВиК дружествата от страна на държавата. При влизане  в асоциацията никой не казва каква ще е цената на водата. Цената на водата няма да може да се контролира от местните власти, ще се определя от областния център, като печалбите ще остават най-вероятно за областните центрове.

Това на практика означава, че участието на местната управа в социалната политика във ВиК сектора става невъзможно.

Приоритетите какво е необходимо да се прави във ВиК сектора ще се определят от областния център. Местната власт, респективно населението на община Сандански, няма да има контрол върху ВиК дружеството. И по този начин се ограничава автономността и самоуправлението на общините, като се концентрира повече власт в държавата и областните центрове.

Финансовите ресурси ще се изсмукват от по-малко населени места към по-големите. Това води до обезлюдяване на по-малките населени места.

БСП – Сандански ще отстоява правото на хората да се възползват от природните дадености на региона, които са предпоставка за провеждане на социална политика чрез осигуряване на по-евтина вода, която да се определя и регулира от органите на местната власт, избрани пряко от  гражданите на община Сандански.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *