Зам. министър В. Грудев се наслади на Празника на черешата в Кюстендил, но поряза овощарите – само 30-ина ще получат обезщетение за измръзналите плодове

Едва тридесетина черешопроизводители от Кюстендилско ще получат обезщетение за измръзването на черешите им. Това стана ясно по време на деветото издание на Празника на черешата в Кюстендил. Зам. министърът на земеделието и храните Васил Грудев „поряза“ надеждите на овощарите от региона, които вече месеци наред обикалят Министерството на земеделието и различни комисии в Народното събрание в опити да накарат представителите на държавата да се притекат на помощ на пострадалите.
Грудев обяви, че до момента са извършени над 30 огледа в земеделските стопанства в Кюстендилско, които бяха засегнати от студовете. „Всички тези бенефициенти, при които има установено пропадане на площи, ще получат обезщетение“, каза още зам. министърът.  Оказва се, че според списъците за обезщетения на земеделското министерство в Кюстендилско има измръзнали едва… 23 хектара череши.

Председателят на единственото сдружение на черешопроизводителите в Кюстендилско Ивайло Борисов, собственик на 70 дка черешови насаждения, обясни, че част от земеделските стопани са пропуснали сроковете за регистрация на измръзналите си площи, тъй като документите за това е трябвало да се подадат в 7-дневен срок в областните служби „Земеделие“.
„Голяма част от земеделците обаче въобще не са подавали документи, тъй като  миналата година стопаните са получавали обезщетение за измръзнала продукция в размер на около 20-25 лв. на дка, което е крайно недостатъчно предвид разходите, които са направени“, обясни Ивайло Борисов.
Неофициалните изчисления на община Кюстендил показват, че само в района са измръзнали череши за 5-7 млн. лева, уточни кметът на града Петър Паунов. Цифрите и исканията са били представени на  министъра на земеделието и храните Десислава Танева по време на среща със собственици на черешови градини от региона, на която е било поискано да се създаде компенсаторен механизъм за обезщетение на производителите на плодове, тъй като тази година  студовете са поразили не само черешовите насаждения, но и ябълките, и сливите.
В отговор на исканията обаче земеделският министър Десислава Танева заяви, че това е най-тежката година както за черешопроизводителите, така и за всички останали земеделски стопани.
„Не можем да кажем, че в определен регион на България има извънредни обстоятелства спрямо останалите“, каза Танева и допълни, че не може и дума да става за помощ от 250 лв. на дка, при условие че няма доказателства за степента на увреждането. “Исканият размер надвишава в пъти изобщо годишния размер на държавна помощ, която страната може да предостави”, бе категорична Танева. Миналата година са изплащани по 149 лв. на дка за унищожена реколта. “Тази сума не се определя от държавата, а от механизъм, одобрен от ЕК“, допълни тя.
Дора Ненова, директор “Държавни помощи и регулации” в министерството, съобщи, че всеки земеделец трябва да подаде заявление до областните дирекции за пропаднали площи. След това комисия ще направи оглед и ще състави констативен протокол за увредената продукция. Това, което може да направи държавата, обаче е да изплати 80% от разходите, които са направили стопаните при 100% унищожение на реколтата. През миналата годината земеделското министерство е изплатило 6 млн. лв. компенсации на овощарите.

Иначе въпреки лошата година с картини от череши много гости и десетки щандове на занаятчии в Кюстендил с тридневен празник отбелязаха деветото изложение на черешата. Най-атрактивни бяха уникални картини от череши, подредени от читалищата в региона. Първото място и златен печат за цялостното представяне на Празника на черешата в Кюстендил за 2016 година спечели НЧ „Славчо Темкин” – село Драговищица. Негови подгласници станаха читалищата от Жабокрът, Багренци и сдружение „Партньори-Кюстендил”. Участниците от Драговищица спечелиха надпреварата за най-красиво вешало, като изпревариха читалището от Николичевци, а читалище „Съгласие 2007“ – Жабокрът спечели първото място за най-красиво аранжиран щанд. Второто място в тази надпревара е за читалище „Светлина” в Раждавица, а третото за НЧ „Отец Паисий” – с. Багренци. Най-едрата череша на празника, с диаметър цели 35 мм, е произведена в село Граница, отсече журито.
Иначе гостите на Кюстендил можеха да се научат да приготвят сладко от череши от истинските майстори на прочутото бяло сладко.
По време на празника в  подкрепа на малките производители на плодове се обяви и омбудсманът Мая Манолова, която заяви: „Аз съм готова да дам цялата си подкрепа на черешопроизводителите и да настоявам същото да направят и институциите“. По нейни думи най-потърпевши са производители на плодове в региона, които имат между 5 и 15 декара. Самият добив от череши тази година пък ще бъде наполовина спрямо предходната година.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *