Отличничката на випуска на Математическата Ана Сотирова единствената българка, приета за студентка в катедрата по физика на Оксфордския университет

Отличникът на випуск 2016 на Математическата гимназия в Благоевград Ана Сотирова е единствената българка, приета с още едва 4-ма кандидати от цял свят за студентка в катедрата по физика на Оксфордския университет. Благоевградчанката, която е изключителен талант в областта на природните науки, е лауреат на олимпиада по физика и част от националния отбор, завършва средното си образование с диплома от 5.99 и оценки от 5.92 на матурата по БЕЛ и 6. 00 на ДЗИ-то по физика.

Ана Сотирова получи дипломата си часове след като Великобритания каза „да” на Брекзит, с което разтресе Европейския съюз. Когато благоевградчанката е кандидатствала едва ли някой е допускал, че британците ще излязат от ЕС. Това обаче се случи и промените започнаха веднага. А те са шокиращи. Може да се окаже, че таксите във вузовете ще скочат двойно, а студентите от ЕС, които учат в Англия, да се налжи да пътуват с визи за Острова.

Трудният и дълъг път до един от най-старите и престижни университети в света започнал за благоевградчанката с изпращане на мотивационно писмо и препоръка, написана от учител. След като разгледали документите, от Оксфордския университет изпратили свои представители в страната ни, за да проверят знанията на кандидатите. Ани пътувала до София, а изпитът се състоял от задачи по математика и физика на английски език. Учените останали впечатлени от подготовката и резултата на ученичката от ПМГ и тя получила поканата за интервю в Оксфорд. „Всъщност не беше едно, а три интервюта за три дни. Заставаш пред комисия от професори. Те ти задават въпроси и решаваш задачи по физика и математика. След като обявиха резултатите, разбрах, че съм приета за студентка. Не знам по колко човека годишно влизат в Оксфорд, все пак това е голям университет с 30 катедри, но специално за физиката казаха, че ще приемат 5-има души”, разказа заминаващата в края на септември за Англия отличничка и допълни, че таксата в Оксфорд била както в останалите университети на Острова – по 9000 паунда на година, като имало възможност за кандидатстване за стипендии, но това ставало на по-късен етап. Дали тези „екстри” ще останат и след излизането на Великобритания от ЕС, не е ясно.

Наред с изключителните си постижения в областта на физиката, Ани е и сред най-големите умове по математика. Тя е с многобройни призови места и медали от международни и национални състезания по математика, а на тържеството по изпращане на абитуриентите бе обявена за математик на годината на ПМГ. На въпроса математиката или физиката е по-лесна дванадесетокласничката призна, че и двете са еднакво трудни, но са неразривно свързани помежду си.

По отношение на бъдещите планове след следването си в Оксфорд първокурсничката сподели, че мечтае за академична кариера, като наред с преподаването иска да се занимава с научни изледвания в областта на любимата си физика.

 Всичките 142-ма зрелостници на Математическата гимназия завършват средното си образование успешно. Тази новина, съобщена от пом. директора на ПМГ К. Въчкова в началото на церемонията по дипломирането, предизвика бурни аплодисменти и вълна от радостни възгласи в залата. Абитуриентите с успех над 5.50 са общо 65, а своеобразни рекордьори с 22-ма отличници от 28 ученици и най-висок успех от 5.75 на втория държавен зрелостен изпит са 12 „а” с класен ръководител учителят по математика Костадин Калинов.

„Пред мен стоят пораснали победители и аз съм убедена, че ще останете такива за цял живот“. С тези думи се обърна към зрелостниците директорът на ПМГ Т. Ядкова и обяви, че средният успех на випуск 2016  е „Мн. добър” /5.26/.

Ваня Димитрова, майка на дванадесетокласниците Петър и Мирослав, благодари от името на родителите на ръководството и учителския колектив и пожела на абитуриентите попътен вятър.

С диплома от 5.90 Мария Тунева ще продължи да учи архитектура във УАСГ. Към фармацията се е насочил Димитър Петрунов, чиято сестра близначка Цвети завърши преди дни Езиковата гимназия. „Да, аз съм отличник на ПМГ, а сестра ми на ЕГ”, каза с усмивка Димитър.

Сред отличниците са и бъдещите програмисти Гергин Иванов и Любомир Вълков, които след като изкарали съответно 110 и 117 от 120 точки на изпита TOEFL, ще учат „Компютърни науки“ в АУБ с годишна стипендия в размер на 60% от таксата за следване, което е около $6000. В Американския университет с икономика, политология и международни икономически отношения продължава и Благовест Бижев с диплома от 5.88 и пълна шестица на матурата по английски език.

В края на церемонията в залата прозвуча студентският химн Gaudeamus igiturа, а на раздяла вече бившите ученици на ПМГ се снимаха с любимите си учители. 

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *