Бизнесмен от Сатовчанско ще добива гнайс до мистичното светилище „Скрибина“

Бизнесмен от сатовчанското с. Крибул прави рудник за добив на скално-облицовъчни материали – гнайси, върху площ от 49 дка. Според кмета на селото Ибраим Шишков рудникът няма да пречи на туристите, посещаващи гордостта на селото – светилище „Скрибина“, защото между двете има скали.

Светилището е онази мистична местност, която общинският управник Арбен Мименов от години се опитва да включи в националната инициатива „100-те природни феномена на България“ и да го превърне в атрактивен туристически обект, разположен само на 6 км от общинския център. Мястото е известно на хиляди хора, които през годините са се катерили по дървената стълба, водеща към скална арка, провирали са се през нея и на тръгване са оставяли в горичката под скалата връхните си дрехи – заедно с всички болести.

До тази местност, обвита от мистиката на легендата за черната змия, която пази арката, съвсем скоро ще заработят тежки машини, които ще дълбаят недрата на Родопите за гнайс.

Фирмата, която получи разрешение за добив на скално-облицовъчни материали, е „Милдет Шишков-ЗСНМ“ ЕООД с регистрация в Крибул. Тя е създадена през 2010 г. с основен предмет на дейност добив и обработка на гнайс и в национален мащаб е една от най-мощните в тази област.

Инвестиционното предложение на Шишков е за строителство на открит рудник в находище „Скрибина“, в землището на с. Крибул, на площ от 48 193 кв.м. Изземването на минната маса ще се извършва с помощта на хидравличен чук, багер, булдозер, бордови автомобили и самосвали, а обработката на материалите ще се извършва ръчно с шила и чукове. Добитите плочи ще се извозват до съществуващабаза на фирмата в с. Крибул за допълнителна обработка и продажба. Предвижда се минимален годишен добив от 1500 м3 полезно изкопаемо, съответстващо на 22 500 м2 плочи. Обектът ще може да се експлоатира за концесионен срок от 35 г.

Транспортът на добитите плочи до производствената база в землището на с. Крибул, намираща се на 500 метра от находището, ще се извършва с бордови автомобили. Местните обаче не реагират срещу съпътстващите този род производство шум и прах, защото Шишков, който е от тяхното село, е обещал поне 10 работни места в рудника.

В Крибул концесия за добив на гнайс има още от 2005 г., когато фирма „Фемили Филибев-сие” получава право до 12 август 2040 г. да разработва находище Крибул с площ 101,2 дка. Пернишкото СД „Фемили – Филибев-сие“ е с регистрация в с. Банище, собственици са Цанка и Георги Филибеви, но според крибулчани, въпреки че фирмата не е в сивия сектор, концесията напълно е провалена. През изминалите вече 11 г. фирмата е работила само върху 7 дка от разрешените й 101, освен това нейни работници се появяват на обекта толкова инцидентно, че никой не я брои за работеща. 

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *