Важно за всяко младо семейство! Майките с добра професия ще се връщат на работа

„Имам намерение да подготвя промени в Кодекса на труда, които ще стимулират майките с по-високи доходи да се върнат по-рано на работа“, това заяви във Враца министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова.

Обмисля се също въвеждането на допълнителни форми в трудовото законодателство, които да са в помощ на работещите майки, така че те по-добре да съчетават служебните и семейните си ангажименти. Новите възможности ще се отнасят и до бащите, които ползват родителски права.

„Това е начинът, по който трябва да подпомогнем работещите хора, а не със социални плащания“, категорична бе министър Русинова.

През юли Министерството на труда и социалната политика ще стартира възможността публичните институции, общините и областните управители да кандидатстват по проект „Красива България“ с проекти за организиране на детски кътове и занимални за работещите служители.

Във Враца социалният министър посети една от двете социални трапезарии, които предлагат топъл обяд за бедни. Враца е сред първите общини в България, която спечели проект за целогодишната работа на социалните трапезарии. По този проект 120 човека в община Враца получават топъл обяд. Проектът се реализира по Оперативната програма за храни и/или основно материално подпомагане. Около 8000 човека в България получават вече целогодишно топъл обяд, който включва супа, основно ястие и десерт. Стотина са общините до момента, които имат такива проекти. Очаква се в следващите месеци по тази програма да се включат и останалите общини в страната. Годишното финансиране на тази социална услуга е на стойност около 2.5 милиона лева, осигурени по тази европейска програма.

Обиколката на социални министър във Враца продължи с посещение на един от Центровете за настаняване от семеен тип.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *