МС даде зелена светлина на благоевградска фирма да снабдява с чакъл Лот 3 на АМ „Струма“

Благоевградското дружество „Бистрица“ ООД получи удължаване с още 15 г. на концесията си за добив на пясъци и чакъл от находище „Вълково“ в община Сандански. Причината е бъдещото строителство на Лот 3 на автомагистрала „Струма”.

Концесията е от 2004 г. по договор между „Бистрица“ и Министерството на регионалното развитие и благоустройството, но до момента от находището не е осъществяван добив, поради което утвърдените запаси са в пълен обем, твърди концесионерът. Като основна причина за това дружеството е посочило сравнително ограниченото потребление на строителни материали в този период. По данни на „Бистрица“ ООД подобрените перспективи в момента са свързани с реализацията на проекта за изграждане на автомагистрала „Струма“, в близост до която се намира находище „Вълково“.

“Бистрица” е едно от многото приватизирани дружества в Благоевград. Фирмата е регистрирана през 1993 г. и до 2001 г. е държавна със статут ЕООД. Същата година в последните дни от мандата на ексминистъра на строителството Евгени Чачев е пусната за приватизация. Купена е от неизвестната фирма “ТАН-КО” на бизнесмена Цветан Конов. За участие в конкурса подават документи и регистрирана в Никозия офшорка, търговищко дружество с адрес на управление в гр. Гоце Делчев, както и близкото до синия ексдепутат Илиян Попов РМД „Бистрица 2000”, създадено от 34 работници и служители във фирмата начело с управителя им Евгени Терзиев. Трите елиминирани дружества оспорват в съда резултатите от конкурса, но не успяват, и “ТАН-КО”, която е регистрирана в Благоевград, става собственик на фирмата.

Интересът към „Бистрица” е голям, защото тя е собственик на пресевните в Благоевград, Сандански, Гоце Делчев и Кочериново, има и хотел в Банско. Затова и цената на сделката си остава рекордна в приватизацията в Пиринско – 2 400 000 лв., при това само за 79,5% от стратегическото строително предприятие.

През 2004 г. фирма „Бистрица” ООД получава 10-годишна концесия за добив на пясък и чакъл в находище „Вълково“, която е за обработване на 40 000 кв. м. Според решението на кабинета “Сакскобургготски” концесионерът е определен без търг или конкурс.  Това е същата концесия, която тези дни МС одобри за удължаване на концесионния договор.

В началото на 2005 г. в „Бистрица” ООД като съдружник влиза благоевградският бизнесмен Емил Павлов, който изкупува последните 35 дяла на държавата в предприятието.

Според Търговския регистър в момента съдружници в “Бистрица” ООД са „ТАН-КО“ ООД, участващо с капитал  120 920 лв., и Емил Павлов с дял от 350 лв. Павлов, Цветан Конов и Димитър Падарев са управители на дружеството.

Преди 6 г. „Бистрица“ ООД получи и 25-годишна концесия за добив на подземни богатства – пясък и чакъл, от находище „Крумово“ в землището на едноименното кюстендилско село /с площ 179 704 кв. м./ и в землището на благоевградското с. Бучино. Интересите на фирмата обаче са не само в областта на инертните материали -Падарев и Павлов са собственици и на имот от 1080 кв. м. в жк „Запад“, където започна строителството на поредния благоевградски мол. След построяването му двамата ще получат в него общо 7 апартамента и паркоместа и целия партер на сградата.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *