След като мъртва риба покри брега! Екоминистерството спря източването на язовир „Пчелина“

Източването на язовир „Пчелина“ до Ковачевци е спряно от МОСВ . Това стана след проверка на 28 юни от експерти от Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“,  Регионалната  инспекция по околна среда и води в Перник и „Напоителни системи“ ЕАД извършиха проверка на язовир „Пчелина“.

Инспекцията е извършена след постъпил сигнал на „зеления телефон“ в министерството за ползване на големи водни количества от язовир „Пчелина“ и  жалба от жители и собственици на имоти и туристи в района на язовира. В жалбата са изразени опасения от последиците от пуснатата в експлоатация водноелектрическа централа и са описани възникнали проблеми от резкия спад на обема на язовира.

Проверката констатира намаляване на нивото в язовира. МОСВ разпореди незабавно спиране  на водовземането от язовир „Пчелина“ с цел производство на електроенергия  от  ВЕЦ „Пчелина”. Предстои да бъдат предприети необходимите законосъобразни действия за изменение на издаденото разрешително, както и  допълнителни ограничителни условия на водовземането в периода  на маловодие с цел гарантиране опазването на водния обект и екосистемите в района. 

Язовирът е любимо място за отдих на туристи от региона, място за спорт, на него тренировки провеждаше олимпийската ни шампионка Румяна Нейкова.

Както Struma.bg писа, язовирът се изпуска от дни заради новооткрит ВЕЦ. Фирмата, собственик на съоръжението, е „Пауър Туенти Туенти“, в чието управление влизат Айнур Гошкелов, Камелия Цоклинова и Хайри Кулов. Справка в търговския регистър показва, че тримата се занимават предимно със строителство и продажба на различни видове стоки.

loading...


 

Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *