Изследват безплатно за хепатит в Благоевград

Кампания за безплатно и анонимно изследване за хепатит ще се проведе в Благоевград на 2 и 3 юли. Всеки желаещ може да провери здравния си статус в специално обособена шатра, която ще бъде разположена на площад „Македония“ в областния център. В първия ден от кампанията изследвания ще се правят от 15:00 до 20:00 часа, а на  3 юли от 10:00 до 15:00 часа.

Инициативата е на сдружение „ХепАктив“, с подкрепата на Община Благоевград и е по повод Световния ден за борба с хепатита, който се отбелязва на 28 юли. За изследването се използват бързи тестове, които работят с капка кръв, а резултатите излизат за 15 минути, като приемът на храна или вода не оказват влияние. В случай на положителен резултат, съответното лице ще бъде консултирано на място и ще бъде насочено към  специалист.

Хепатитът е вирусно заболяване, което поразява основно черния дроб и ако не се лекува навременно, може да доведе до фатални последици. Често симптоми липсват, и заболяването може да се установи само чрез кръвен тест.

Всеки желаещ може да получи допълнителна информация за хепатита и неговата превенция абсолютно безплатно по време на организирана среща, която  ще се проведе на 3 юли от 16:00 часа в хотел „Алфа“ в Благоевград.

„ХепАктив“ е нестопанско сдружение, регистрирано в обществена полза през 2009г. от група пациенти, с основна цел да оказват съдействие и подкрепа на хора, засегнати от различни видове хепатит. 

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *