Съседи се хванаха за гушата заради спор кой да бере черешите от 20 дръвчета

Четиригодишен съдебен спор за 20 черешови дръвчета завърши с оправдателна присъда в Кюстендилски районен съд. 47-годишният  Евгени Владимиров от близкото до Кюстендил село Драговищица бе напълно оправдан от Районен съд – Кюстендил по повдигнатото му обвинение за закана за убийство. 

Историята е от 2012 година, когато малко преди началото на черешобера в селото, прочуто с най-хубавите череши в региона, Зоя Сотирова среща съпругата на Владимиров и я предупреждава, че два реда от черешовата градина, която от години стопанисвали, вече не са техни, тъй като община Кюстендил, която е официалният собственик на имота, ги е продала на търг.

„Тогава Василка нищо не каза, а обяви, че ще направят възражение в общината, но на следващия ден цялото й семейство и родата бяха в масива за черешобер”, свидетелствала пред съда съпругата на подсъдимия Евгени.

Случката се разиграва на 30.06.2012 година, когато наследници на рода Панайотови отишли да берат череши в овощната си градина и около обяд стигнали до спорните два реда. Точно когато част от берачите се качили на черешите, при тях отново се явила старата собственичка Василка и започнала да се кара с берачите, че влизат в нейната собственост. След като видяла, че берачите не й обръщат внимание, тя се обадила на свой познат полицай, на кмета на селото Драголюб Стоянов и на съпруга си Евгени Владимиров. Пръв на мястото на инцидента пристигнал Владимиров, който бил много ядосан и агресивен, веднага започнал скандал, като се разкрещял към опонентине си да се махат, да слизат от дърветата, да не берат черешите и да заплашва: „Ще докарам фадрома и ще изравня всичко. И аз няма да бера, но и вие няма да берете…”. По време на гневната тирада на Евгени към него се приближила Зоя Сотирова. „Ще ви изтрепам, ще ви избия”, били последните думи, които извикал към комшиите си Владимиров.

За да спрат саморазправата, в спора се намесили изпратените на мястото на инцидента жандармеристи, както и кметът на селото Драголюб Стоянов, които пристигнали точно в този момент.

„Заради недодяланата работа на земеразделителната комисия такива спорове в нашето село станаха много“, каза селският кмет Драголюб Стоянов и допълни, че половината жители на Драговищица съдят другата половина в изясняване границите на имотите си. „Самият аз вместо на равното, където са били имотите на баща ми, получих нива на баир чак в другия край на селото”, обяснява Драголюб Стоянов.

Другият проблем е, че много от хората не направили т.нар. „въвод във владение”, а си работели нивите така, както си ги знаели отпреди, а непотърсените декари станали собственост на община Кюстендил. „Сега големият проблем е, че когато общината прави търгове за продажбата или отдаването под наем на земи нейна собственост, старите собственици вадят документи отпреди 1900 година и стават споровете, а на места и до бой се стига”, допълва селският първенец.

В крайна сметка Районен съд – Кюстендил обяви, че Евгени Владимиров не е виновен по повдигнатото му обвинение, тъй като заканите му не били отправени конкретно към някого от присъствалите на скандала. Решението на съда обаче не е окончателно и може да се обжалва пред Окръжен съд в двуседмичен срок.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *