Ако посещавате тези градове в никакъв случай не пийте вода от чешмата – ОПАСНО Е!

По последни данни на здравното министерство водата у нас е безопасна за пиене. Но не навсякъде. 98% от изследваната вода е чиста и годна за пиене, а в останалите 2% има сериозни отклонения, които я правят опасна.

Здравни инспектори показват как се взима обработва проба за чистотата на питейна вода. При изследването й се проверяват както химични, така и микробиологични показатели, които са определени в здравното законодателство, посочва д-р Десислава Драгинчева.

Вода за пиене, къпане или поене?

Хората в столичния Западен парк не вярват, че водата, която тече от чешмата е безопасна и масово отказват да я пият. А най-честите посетители тук са децата. На тях им прави впечатление как кучета се къпят в чешмата, от която по-късно хората идват да пият. Учителката, която ги придружава допълва, че често конна полиция спира, за да напои конете си в същата чешма.

Само преди година от асоциация Активни потребители правят мащабно проучване за качеството на водата. Именно в Западен парк откриват замърсявания с микроорганизми . В общ експеримент отново се тества водата, но извън лабораторни условия. Първо за хлор. Сергей Иванов от асоциация „Активни потребители” отбелязва – в случая няма прехлориране.

Проверява се и за коли форми. Използва се специален прах, който в рамките на няколко дни ще даде резултат. „В случая, ако има някакви бактерии, коли форми или други бактерии се получава една реакция и тази вода ще се оцвети в синьо зелен цвят”.

В същото време официалният контрол не открива замърсявания. В нито една от изследваните от нас води. А повторно взетата проба от Западен парк остава на съхранение  в напълно стерилна среда. След няколко дни резултатът е налице – замърсяване няма.

Иво Атанасов, експерт от Министерство на здравеопазването, коментира, че изследвания се правят редовно и качеството на водата в София е много добро. „Ежедневно се анализират десетки пунктове. Отклонения има по показателя желязо и то обикновено в по-крайните квартали – Кремиковци и Нови искър. „Парковите чешми са свързани към основната водопроводна мрежа на града и качеството на водата е добро, но не би трябвало да се къпят кучета”, категоричен е експертът.

 

Водата в Симеоновград – отровна и забранена

В Сименовград манганът отрови водата, която тече от чешмите. Затова от години е забранено пиенето й. Ежемесечно се прави контрол на качеството на водата.

Измерването на място на остатъчния хлор показва, че водата е опасна. Но това е най- малкият проблем. В една от пробите има превишени стойности на манган, а в другата микробиологията показва наличието на ешерихия коли.

Други пък пренебрегват забраната и пият от опасната вода, въпреки риска. „Аз пия, защото няма от къде да взема вода, нямам време да ида, а и нямам и кола, че да налея от чешмите”, споделя Мартин Ангелов.

ОТ ВиК твърдят, че предприемат редица мерки. От 13 кладенеца 6, които са с най-ниско съдържание на манган, са почистени и рехабилитирани, споделя инж. Тодор Марков, управител на хасковското ВиК.

 

Мизия – жажда след потопа

След опустошителния потоп през лятото на 2014 г. година, освен че още не са ремонтирали домовете си, в Мизия категорично отказват да пият вода от чешмите. Когато я има. В момента градът е на режим.

Миналото лято част от пробите отчетоха завишено съдържание на хлор, нитрати, желязо и амоняк във водата, но тази година показателите са в нормите – показа и нашата проверка. В детската градина обаче тече мътна вода. Малена Антонова, която е медицинска сестра в градината е категорична – само се мие с тази вода.

„Ясно е, че водата е абсолютно годна за пиене можем да направим експеримент – посочете ми точка в Мизия, аз отивам, изпивам един литър вода абсолютно без никакви притеснения, вече съм го правил няколко пъти”, заявява инж. Ангел Престойски – управител на ВИК Враца.

Експертът от здравното министерство допълва, че проблемът с мангана в Симеоновград е от дълги години. По думите му наличието на повече хлор във водата е явно, за да се ограничи мангана във водата. Хлорът не представлява директен риск за здравето, успокои той.

 

Водата по морето – чиста в лаборатория, но хората се страхуват

През лятото питейната вода по Черноморието се подлага по-често на мониторинг и анализ. В курортите край Варна пунктовете за пробонабиране са десетина. „От началото на сезона не сме констатирали отклонения в качеството на водата, както по физико-химични, така и по микробилогични показатели”, посочва Радка Траянова от дирекция „Обществено здраве“ към РЗИ – Варна.

Чужденците обаче определено са предпазливи – купуват бутилирана вода и не рискуват. В крайна сметка резултатите показват чиста и годна за пиене вода по курортите в северното ни Черноморие.

 

Шумен – живот без пречиствателна станция

В Шумен много често водата е мътна, заради липсата на пречиствателна станция. През миналата година хората протестираха и отказваха да си платят сметките, защото водата не ставаше за пиене.

След няколко дни на тестове здравните власти успокоиха, че водата в Шуменско е безопасна за пиене.

Иво Атанасов отново посочи, че проби се взимат редовно и от всяко населено място. Отклонения по морето няма с изключение на Каварна, където са открити нитрати. Според него за възрастните е безопасна, но за малки деца не се препоръчва.

Сергей Иванов от асоциация „Активни потребители” потребители установи, че взетата проба от чешмата в Западен парк показва, че водата е безопасна. Проучване на асоциацията показва обаче много по-високи проценти на проблемна вода, отколкото признава здравното ведомство. Най-масовото нарушение е прехлорирането, следвано от наличието на колиформи и по-епизодичното наличие например на желязо.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *