Георги Костов: Има потенциален риск от тероризъм в България!

Има повишен потенциален риск от тероризъм на територията на всички демократични страни, но конкретен риск за България в момента няма. Това каза в сутрешния блок на БНТ главният секретар на МВР Георги Костов.Не можем обаче да изключим потенциалната възможност, тъй като има многобройно присъствие на чуждестранни граждани от рискови страни у нас. Предприемаме всички възможни антитерористични мерки, така че да има по-засилен контрол с цел прихващане на потенциални терористични единици. При нас цялата среда е специфична, тъй като потенциалните цели са чуждестранни граждани, потенциалните извършители – също.

Затова поддържаме постоянен обмен с партньорските чуждестранни служби за сигурност, заяви Костов. Престъпността във всичките й форми се интернационализира и имаме шанс срещу нея само ако действаме координирано с партньорските служби. С тях в момента имаме много добра комуникация и пълно сътрудничество, добави той. По думите на главния секретар на МВР миграционният натиск на границата ни е намалял през последната година.

Ние сме миграционен маршрут и няма как да не бъдем подложени на миграционен натиск. Ако го сравняваме с този преди 10 години той е огромен, но е сравнително по-благоприятен в сравнение с миналата година. За първото шестмесечие на тази година са задържани 7009 лица, опитали да преминат нелегално през страната ни. За същия период на миналата година са задържани 10 456 души, което е намаление с близо 33%, уточни Георги Костов.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *