Новият лидер на БСП в Пиринско е Н. Бошкилов

Общинският председател на БСП в Благоевград Николай Бошкилов снощи бе избран със смазващо мнозинство от 100% за областен лидер на партията в Пиринско на мястото на Юлиян Гошев, чийто мандат изтече и той не се кандидатира отново.

След като друг претендент за поста не бе издигнат, всичките 40 присъстващи на Областния съвет членове на столетницата гласуваха за него. С този резултат благоевградските социалисти биха дори БСП от времето на соца, когато за цвят в изборните резултати, макар и с 0,1%, се включваше и БЗНС.

Снощи благоевградските социалисти поставиха и друг рекорд – за по-малко от час те не само си избраха новия областен председател, но одобриха и новото областно ръководство на партията. В него заместник-председатели станаха кметът на Кресна Николай Георгиев и зам. кметът на Гоце Делчев Валери Сарандев, а с функциите на организационни секретари бяха натоварени общинските председатели на БСП в Банско и Петрич – Костадин Дурчов и Йорданка Атанасова.

На национално ниво изборът на областно ръководство бе легитимиран от члена на Изпълнителното бюро на БСП Костадин Паскалев. Депутът Кристиян Вигенин пропусна събранието, тъй като  не успя да се върне навреме от Тбилиси, където е на заседание в рамките на 25-тата юбилейна годишна сесия на Парламентарната асамблея на ОССЕ.

„Благодаря на другарите за високото доверие, ще го оправдая”, гарантира минути след избора му Н. Бошкилов, който остава и общински председател на БСП в Благоевград. Той увери, че ще разчита на опита на останалите членове в ръководството.

С избора му за областен председател в Пиринско социалистите от региона дадоха сериозна заявка за нов партиен курс, в основата на който е поетапното изтласкване на заден план на старите партийни мастодонти и вземането на ръководните постове от младите, коментираха след събранието членове на соцпартията, които търпеливо изчакаха заседаващите в заведението под червения щаб, за да чуят от първа ръка новините.

45-годишният Н. Бошкилов поема партийния рул от 66-годишния Юлиян Гошев, който през 2013 г. става областен председател с актив от 35 г. в партията и откритата подкрепа на ексдепутата Емил Костадинов. Тогавашната победа на Гошев бе частично предизвестена, защото той имаше един-единствен опонент – лидера на БСП в Разлог Емил Колевичин. Резултатът от дербито бе 23:20 в полза на Гошев. През изминалите 3 г. областният председател си подаваше на думи оставката след всяка изборна загуба на БСП, но едва вчера на практика той реално излезе от властта. Предишните му стремежи бяха към поста на областен управител на Благоевград, но въпреки всички усилия на кадровиците от столетницата ръководния пост в държавната администрация тогава зае Муса Палев от ДПС.

От своя страна Николай Бошкилов има собствен бизнес, съветнически стаж в местния парламент миналия мандат и безусловната подкрепа на Младежката организация на БСП в Благоевград. Той се ползва и с доверието на новата шефка на левицата Корнелия Нинова, в чиито основни приоритети също бе залегнало подмладяването на партийните ръководства.

Веднага след избора на ръководство Областният съвет на БСП в Благоевград спретна и първата си декларация. В нея социалистите категорично се противопоставят „на осъществения груб политически натиск от държавни органи над избраните органи за местно самоуправление в община Кресна относно присъединяване към Асоциацията по ВиК на особената територия, обслужвана от ВиК  ЕООД – Благоевград“. В декларацията си социалистите застават категорично зад кмета на община Кресна Николай Георгиев, който единствен от цялата Благоевградска област отказа ВиК мрежата на Кресна да бъде одържавена чрез включването на общината в асоциацията.

„В тази връзка Областният съвет на БСП настоява областният управител Бисер Михайлов незабавно да бъде освободен от заемания пост“, настояват в декларацията червените.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *