Вталяване със суперплодове през лятото

Яжте повече къпини, ягоди, боровинки, малини, както и грозде, ако искате да се отървете от излишните килца! Тези плодове помагат на познатата бяла мазнина да се преобразува в бежова, за която е известно, че изгаря калориите, посочват от Медикъл експрес и gotvach.bg.Изследването е направено от специалисти, които работят във Вашингтонския университет.

Откритието на изследователите ще даде нови насоки за лечението на затлъстяването. В проучването са използвани гризачи – те са подложени на диета, която е била изключително богата на мазнини. При част от мишките е добавен и ресвератрол – количеството, което учените са им давали, се равнява на 340 г плодове за човек.

Гризачите, които са имали в менюто си добавен ресвератрол, са натрупали с около 40 на сто по-малко тегло в сравнение с останалите мишки, посочва се в резултатите. Изследванията ясно показват, че съдържащият се в гроздето и безкостилковите дребни плодове ресвератрол всъщност преобразува излишната бяла мазнина в изгарящата калории бежова.

Ресвератролът, както и подобните полифеноли, съдържащи се в плодовете, помагат на организма да не се претоварва – те увеличат генната експресия, която подобрява окисляването на мазнините. Освен това организмът може да реагира на метаболитните нарушения и да попречи на затлъстяването, обясняват американските специалисти.

Установено е още, че ензимът АМРК може да контролира енергийния метаболизъм на организма и да стимулира преобразуването на бялата мазнина в бежова.

Горските плодове са смятани за едни от най-полезните дарове на природата, а освен това малките ароматни плодчета имат страхотен вкус. В тях се съдържат множество силни фитохимикали, фибри, а и имат ниско ниво на захарите. Разбира се най-добре е горските плодове да се похапват в сурово състояние.

Можете да ги заместите и със замразени, но имайте предвид, че замразяването на плодоветеразрушава част от антиоксидантите, които се съдържат в тях. Боровинките, които са едни от най-популярните горски плодове, са изключително богати на антиоксиданти и за тях е известно, че предпазват от редица заболявания.

Консумацията им ще намали риска от рак, инфекции на пикочните пътища, заболявания, свързани с мозъчни увреждания и др., посочва се в проучвания. Антиоксидантите, които се съдържат в ягодите пък, поддържат здраво сърцето. А фибрите в малините намаляват нивата на вредния холестерол и предпазват от онкологични заболявания. 

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *