Учени: Маслото, маста и червеното месо повишават риска от ранна смърт

Наситените мазнини в маслото, маста и червеното месо повишават риска от ранна смърт, но заместването им с мазнини от зехтин може да осигури значителни здравни ползи, потвърждава тридесетгодишно проучване, предаде AFP. В изследването са участвали над 120 000 души, то е публикувано в Списанието на Американската медицинска асоциация (JAMA), съобщава „Фокус“.

„Имаше широко разпространено заблуждение в общността на биомедиците и обществеността през последните няколко години за здравните последствия от определени видове мазнини в храните“, казва Дон Уан, докторант в Харвард.

„Това проучване документира важните ползи от ненаситените мазнини, особено когато заместват наситените и транс-мазнините“, допълва той. 

Сред най-важните открития в проучването са, че при хората консумиращи повече наситени и транс-мазнини имат повишени нива на смъртност, отколкото при консумиращите същия брой калории от въглехидрати.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *