Осъдиха бивш служител на община Петрич за подкуп

По внесен от Окръжна прокуратура – Благоевград обвинителен акт срещу Д. Минчев, днес, 06.07.2016 г., първоинстанционният съд постанови присъда за извършено от него престъпление по чл. 302, т.2 вр. чл. 301, ал.1 от НК – искане и получаване на подкуп чрез изнудване посредством злоупотреба със служебното положение.

Бившият служител на Община Петрич получи наказание от две години „лишаване от свобода“, изтърпяването на което е отложено за срок от три години, глоба в размер на три хиляди лева и лишаване от право да заема длъжност в държавни или общински органи за период от две години.

Присъдата може да бъде обжалвана пред Софийския апелативен съд.

Припомняме, че подсъдимият Минчев е бил назначен на длъжност старши специалист в отдел “Архитектурно-строителен контрол“ в Дирекция „Териториално и селищно устройство, строителство и благоустройство“ в Община Петрич. Той е имал правомощия, свързани с архитектурно-строителния контрол, капиталовото строителство и инженерната инфраструктура на територията на Общината, в т.ч. извършване на проверки по архитектурно-строителна дейност, издаване на становища и подготовка на проекти за удостоверения за търпимост.

В рамките на служебните си задължения, обвиняемият се е срещнал с гражданин, който се нуждаел от удостоверение за търпимост за „Масивна стопанска сграда – Краварник“. Въпреки редовно подадено от мъжа заявление в деловодството на Община Петрич, придружено с нотариален акт, скица на имота и нотариално заверена декларация, общинският служител му заявил, че ще получи въпросния документ срещу заплащане на сумата от 3 000 лева.

Притиснат от сроковете и злоупотребата със служебното положение от страна на подсъдимия Минчев, гражданинът обещал да му даде исканата сума, след като я събере, а междувременно подал жалба в полицията срещу неправомерното му поведение. Със съдействие на органите на реда и прокуратурата и с участието на свидетеля, предаването и получаването на въпросната сума срещу издадено удостоверение за търпимост било разкрито, а извършителят на престъплението е задържан на местопроизшествието.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *