Кметовете на кметства в община Сандански искат референдум и излизане от ВиК асоциацията

Кметовете на кметства в община Сандански искат ОбС да свика референдум за излизане на общината от ВиК асоциацията в Благоевградска област. Това съобщи кметът на Лешница Светльо Джоров, председател на инициативния комитет.
„В селата живеят почти половината жители и те не са съгласни да плащат по 2 лева на кубик за питейна вода. Седмица след гласуване на решението за присъединява на община Сандански към ВиК асоциацията населението е в паника и изразява своето несъгласие чрез нас, кметовете на кметства, избрани с техния глас“, каза още Св. Джоров.

„С това решение съветниците посегнаха на своите избиратели. На всеки един от тях е известно, че основният поминък на живеещите в селата е земеделието и мнозина поливат с канална или питейна вода. За една градинка от 200 кв.м, засадена със зеленчуци за лична консумация, хората в селата вместо 12 лева, както досега, ще трябва да плащат на месец по 30-40 лева. Това е ограбване на нашите родители, лели, дядовци, които, откакто се помнят, отглеждат в градинката зеленчуци, за да се прехранват, защото пенсията им от 160 лева е само за плащане на сметки. Настояваме председателят на ОбС да свика спешно извънредно заседание, на което съветниците да гласуват решение за провеждане на референдум и гражданите да се произнесат дали са съгласни община Сандански да остане да членува във ВиК асоциацията, или да излезе. И на малките деца стана известно, че целта от присъединяване на общината е държавата да сложи ръка на работещата общинска фирма, която е единствената печеливша във ВиК асоциацията в областта. От печалбата при повишаване цената на водата в Сандански ще се плащат загубите на другите губещи общини. 

Всички сме наясно, че схемата е национализация и след това приватизация по опорочената схема на енергодружествата. Кой дава право на държавата да си присвои собственост за милиони левове, без да е получила съгласието на реалния собственик, а именно населението в община Сандански! Нали от платените данъци и такси се инвестират средства за закупуване на нова техника, машини и съоръжения, собственост на общинското дружество УВЕКС. За 15 години общинското дружество и общината могат да изградят пречиствателна станция за отпадни води и така няма да се налагат санкции. След 50 години функциониране на общинското дружество, работещо на печалба, с най-ниска цена на питейната вода, господа съветниците с лека ръка дадоха съгласие то да се управлява от ВиК асоциацията. Но забравиха да кажат на населението какво ни очаква в бъдеще при тежка авария в града и по селата. Без вода и на сух режим, с дни отстраняване на тежка авария, тъй като техниката става собственост на асоциацията.

Ние, кметовете, заставаме зад местното население и го подкрепяме за искания референдум. Съгласно Закона за водите асоциациите се създават на обособени територии. Известно е, че Сандански и Струмяни са в една обособена територия, т.е. асоциацията може да се създаде само на тази територия“, каза Св. Джоров. 

Той призова съветниците да свикат заседание и да отменят своето решение в най-кратки срокове, докато не е станало късно.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *