Майки в паника! Змии се припичат в двора на детска градина

„Дворът на детската градина в Джерман се превърна в свърталище на бездомни кучета, змии се припичат по оградата й на жаркото слънце. Страхуваме се за децата си“, алармираха в редакцията на вестник „Струма” жители на дупнишкото село.

Репортер на вестника отиде на място в забавачката в селото, която се посещава от 40 деца, от които 15 в яслена възраст.

Посреща го широко отворена входна врата, дворът на градината е достъпен за всички – и хора, и животни. Децата от двете групи играят в задния двор, за да се стигне до площадката, се минава през неокосена зелена площ, в която зее някогашен шадраван, сега запустял и обрасъл в трева.

Директорката на детската градина Райна Соколова е в двора и заедно с четири лелки обгрижват децата. „През последните години няколко пъти плащам по 100 лв. от бюджета на детската градина за косене на тревата в двора, който е 6 дка. В момента съсед на детската градина коси по малко от тревата за домашните си животни и лека-полека ще я окоси. Тревните площи, където играят децата, са окосени”, заяви шефката на детското заведение. Тя допълни: „До мен няма сигнал змии да пълзят близо или в двора на детската градина. Вратите вече не ги заключвам. Бях сложила два катинара, но младежи от селото ги разбиха и вечер се събират в двора. Сутрин заварвам разхвърляни бутилки, фасове… лелките всяка сутрин метат боклуците и се сърдят. И кучета влизат в двора заради отворената врата. Постоянно ги гоним“, заяви директорката Райна Соколова.

Делегираният бюджет на забавачката е 110 000 лв. годишно. Храноден на едно дете струва 1,70 лв. Дневната издръжка за храна на 40-те деца е 68,00 лв., или месечно, в зависимост от броя на децата, посещавали редовно детската градина, храната струва около 1564 лв. Останалите средства отиват за заплата на персонала. Директорката получава 680 лв. заплата, като съвместява и длъжността учител на група. В детката градина и яслата работят общо 9-има души, които се грижат за 40-те деца. Директорката Р. Соколова заяви, че ежегодно плаща на частна фирма, която проверява елинсталацията на детската градина, купува учебни материали и други пособия за учебния процес, но не може да задели пари от делегирания бюджет, за да бъде дворът в безупречен вид и подходящ за безопасна игра на децата. В предния двор на детската градина има катерушка и пързалка, но заради високата трева децата не могат да играят там.

Репортер на вестник „Струма” разговаря и с кмета на селото Ангел Цветков. Ето каква каза той: „До мен стигна сигнал, че жители на селото са видели змия да пълзи в близост до детската градина и стадиона. Дворът на детската градина не се поддържа. Тава е работа на директора, но за да няма инциденти, поисках от общината и ми изпратиха работник с косачка да окоси всички тревни площи в селото, включително и детската градина. От горещините са плъзнали змии и смоци навсякъде по полето. Нямам право да убивам влечуги, те са защитени от закона. Единственото спасение е да се окосят всички обществени места, обрасли с трева“, заяви кметът Ангел Цветков

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *