НАХОДКА В РУПИТЕ! Римско корито на чешма с три лъвски глави откриха в Античния град „Хераклея Синтика”

Коритото е изградено изцяло от мрамор и е поредният успех на археологическо лято 2016 година. Това отчете ръководителят на разкопките доц. д-р Людмил Вагалински. Намерено е в южната част на античния полис „Хераклея Синтика” и е с размери 2,50 м дължина и 1 м ширина. Едната лъвска глава е отчупена, установяват на терен археолозите. Мраморното корито е локализирано в подножието на новоразкрито парадно стълбище на гражданската базилика.

„Изработката на коритото за чешма с три лъвски глави е майсторска. Би трябвало да е свързано с голямата реконструкция, която е правена на площада пред базиликата към края на трети век след Христа ”, подчерта доц. Вагалински. Притеснението на учените е да не се посегне на коритото, най-вече заради лъвските глави, които могат да бъдат отчупени. Затова съвместно с община Петрич ще се търси вариант за неговото опазване на място в античния град „Хераклея Синтика”. Освен римското мраморно корито за чешма, археолозите разкриха и зидан римски канал с внишителни размери. Той датира отпреди 1 700 години, но продължава да функционира отвеждайки водите към река Струмешница. Римският канал има облицовка от хоросан с дялан камък по стара елинистическа традиция.                                        

„Впечатлен съм от работата на археолозите и това, което разкриват. Ще продължим да съдействаме на екипа на доц. Вагалински за осигуряване на финансиране за продължаване на проучванията в античния град „Хераклея Синтика”. Това е огромен ресурс за община Петрич и трябва да направим всичко, за да разработим и разкрием в пълнота обекта, за да го превърнем в атрактивна дестинация”, каза на мястото на разкопките кметът на общината Димитър Бръчков. Ръководителят на проучванията доц. д-р Людмил Вагалински подчерта, че за първа година се работи в пълен синхрон с общинското ръководство в Петрич , което оказва важно съдействие на екипа работещ на терен.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *