И жените в казармата

И жените в казармата. Подобна идея вече не звучи никак странно и за България, след като днес военният министър Николай Ненчев даде такъв наклон на дебата за задължителната военна служба.

Той предлага да се спази принципа на равнопоставеността между половете и задължителната наборна служба да важи и за жените. Пред военната комисия в парламента Ненчев представи информация колко ще струва тази мярка и как ще се отрази. Идеята за жени в казармата възкръсна по предложение на ВМРО. Че министерството все пак я обмисля стана ясно след като депутат попита какви ще са ползите от вкарването на нежния пол в кубинките.

Реформаторът Петър Славов възрази, че когато имало казарма се случвали и много инциденти и десетки ставали жертви на казармения режим.

След въвеждането на професионалната армия тези инциденти намалели, за 10 г инцидентите са само два. Затова и той се поинтересува дали от проекта на патриотите армията ще има полза. Патриотът Красимир Каракачанов обаче го поправи за инвалидизацията. Към 1989 година при 112 000 души армия при работеща индустрия и икономика инвалидите от различни браншове били 150 000. Сега те са 980 000.

Военният министър Николай Ненчев се зае с отговора на актуалния въпрос. Оказа се, че МО се подготвило да реагира на инициативата на патриотите. Според данни на НСИ годишният брой на младежи и девойки е около 60 000-70 000 души. Момчетата са между 30 000 и 35 000. Около 20% от тях завършват без образование или са с основно образование, обясни Ненчев.

Според Закона за отбраната и въоръжените сили жените, както и мъжете имат равни права за назначаване на кадрова военна длъжност, поясни той. Имало ограничения само за някои специфични длъжности. Затова и по мнението му при разглеждане на темата за задължителната казарма не трябвало да се слага ограничение само за мъжете. Потенциално за наборна военна служба биха могли да бъдат разглеждани около 45 000 до 50 000 младежи и девойки годишно, подчерта военният министър. Проверките за годността за военна служба през 2014-2015 показват, че приблизително 35-40% от тях не покриват изискванията за военна служба. Така годишно ще могат да влизат в казарма 25 000-30 000 младежи и девойки.

Ако се върне задължителната казарма в нея ще трябва да влязат и тези, които не са отбили военна служба. Така 276 000 души ще трябва да бъдат разпределени за прием, изчислили са от МО. Средствата за издръжка на един кадрови военнослужещ на месец са 1396 лева. Тук обаче не се включват редица други разходи – с тях общо издръжката стига 2235 лева за един наборен войник за месец.

Според реформаторите връщането на казармата, особено за жените, щяло да доведе до задълбочаване на демографската криза. Много жени щели да напуснат държавата под угрозата да ходят задължително в казарма.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *