Подробности около бракониерска гонка! Вижте кой одра дива коза в парк „Рила“

Вуйчо и племенник от Дупнишко бяха задържани при акция срещу бракониерски лов на диви кози в местността Голямото седло над Рилския манастир, това са строителният предприемач Йордан Галилейски от Крайници и 26-годишният Радослав Емилов, който живее в Дупница.

Акцията била организирана екстремно. По време на дневния обход на 30 юни служители от парковата охрана на участък Белица наблюдавали района с бинокъл и установили двама бракониери, които дерат дива коза непосредствено под Ангелов връх. Веднага била мобилизирана охраната от парковите участъци в Благоевград и Дупница, както и полицейски служители от РУ на МВР – Разлог и Рила. Сформирани са постове от входно-изходните места по посока мястото на нарушението. При проследяване на бракониерите в местността Голямото седло се присъединява и трети човек, които тръгват към Илийна река, описват ситуацията от пресслужбата на Национален парк „Рила”.

Установена е самоличността на един от участниците – жител на с. Крайници, община Дупница, в чийто високопроходим автомобил имало 5 калъфа за пушки. Той е свален от полицейските служители за изясняване на подробностите около случая. Оказва се, че е ловец, а при опит да бъде проверено оръжието му в касата в жилището му в Крайници той избягал и изключил телефона си, с което осуетява полицейското разследване.

На терена до първия джип е открит друг автомобил, който също е на ловец, родственик на избягалия от полицията. Този джип бива свален от планината в ранния следобед на 1 юли. След установяване на собственика му от полицията е направена проверка на касата в жилището му и е установено, че е заключена и запечатана, но не може да бъде отваряна в негово отсъствие. На 1 юли в негово присъствие е била проверена и се оказва, че оръжието, което му се води, е в наличност.

В края на деня на 30 юни 2016 г. всички паркови служители се събират в местността Бричебор, за да контролират движението на моторни превозни средства за и от Илийна река след сигнала на колегите им за акцията и наличието на бракониери. В 19 ч. пристига лек автомобил с двама души, които след кратък престой си тръгват. През нощта на 1 юли, между 0,30 и 1 ч., лекият автомобил със същите лица и още трима са задържани от патрула на РУ на МВР в гр. Рила. Снета е самоличността на пътниците и към момента продължава полицейското разследване срещу вуйчото, племенника и останалите трима за незаконен лов на защитен вид от Закона за биологичното разнообразие – дива коза на около 3 години, видно от намерените на терен кожа и вътрешности на дивото животно. Съгласно Закона за защитените територии ловуването в националните паркове е забранено, а на основание Плана за управление на Национален парк „Рила“ е въведена допълнителна забрана за безпокоене, убиване, улавяне, проследяване и нараняване на диви животни за цялата територията на националния парк.

Дивата коза е символ на Националния парк „Рила“ поради наличието на най-голямата популация у нас. Местообитанията й се намират предимно в субалпийския и алпийския пояс. Числеността на рилската дива коза през последните години нарасна неколкократно поради засилената контролно-охранителна дейност и намаляване на бракониерските набези.

Репортер на „Струма“ се свърза с председателя на Ловно-рибарското дружество в Дупница д-р Крум Бонев. Той заяви, че Йордан Галилейски и племенникът му Радослав Емилов не са извършили незаконен лов, в тях не е намерено месо от дива коза. Обстоятелствата около лова ще се изясняват от следствието.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *