Цацаров разкри нови скандални факти за кървавия атентат в „Сарафово“

Четири години след атентата на летище Сарафово двама чужденци отиват на съд задочно. Обвинителният акт ще бъде внесен в Специализирания наказателен съд най-късно в края на следващата седмица, съобщи пред БНТ главният прокурор Сотир Цацаров.

На съд ще бъдат предадени Мелиад Фара, ливанец с австралийски паспорт, и Хасан Хасан, с канадско и ливанско гражданство – те са сочени за преки участници в атентата.

Цацаров твърди, че по време на разследването е установено, че чужди разузнавателни служби са притежавали информация, която не са споделили с партньорите си, а това може да е било решаващо за предотвратяване на терористичния акт. На 18 юли 2012 година терорист взриви бомба в багажното отделение на автобус с израелски туристи. Загинаха шестима, сред които шофьорът на автобуса – български гражданин. Седмата жертва е самият атентатор. 35 души бяха ранени. 

Предприети са всички действия за установяване на лицата, които са обвиняеми и би следвало да придобият качеството на подсъдими. Не са намерени на които да е техни адреси, каза Цацаров.

Разследването установило, че участниците в атентата са трима.

Двамата оцелели са Мелиад Фара и Хасан Ел Хадж Хасан. Двамата, заедно със загиналия атентатор, алжирец по произход, са пристигнали в България на 26 юни 2012 г. – с автобус от Варшава през Румъния.

Влезли са у нас през Дунав мост и са отседнали в Русе. След това са били във Варна, Несебър, Слънчев бряг и Равда.

По техни сметки са превеждани суми от свързани с военното крило на „Хизбула“, а парите са теглени с международни дебитни карти от банкомати в Несебър.

Тримата са пребивавали у нас с фалшиви паспорти, произведени на принтер в Ливанския международен университет в Бейрут, където са били студенти.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *