Очакван ход! С ново обвинение осуетиха освобождаването на Ембака от ареста

Прокуратурата преквалифицира обвинението на Емил Първанов-Ембака за убийството на служителя на „Агромах” Николай Чивиев в по-тежко. От вчера 37-годишният санданчанин е подведен под наказателна отговорност за убийство по хулигански подбуди. Така престоят му в ареста става законен, тъй като при старото обвинение днес трябваше да бъде освободен, тъй като изтичаше максималният 8-месечен срок, в който може да бъде задържан.

Е. Първанов се предаде в прокуратурата на 9 ноември миналата година, след близо 5-месечно укриване след фаталния инцидент на АМ „Струма“. С новото обвинение този срок вече е година и половина.

Припомняме, че в сряда адвокатите на Ембака Росен Недин и Димитър Марковски поискаха от Окръжен съд – Благоевград да бъде изменена досегашната му мярка „задържане под стража“.

Той самият не дойде на делото, тъй като се лекува в затворническа болница, скован от болки в кръста и крака, и изпрати писмена декларация до съда, че поради силните болки не може да се яви на делото и е съгласен да се гледа в негово отсъствие.

Въпреки че здравословните му проблеми бяха едно от основанията за изменение на мярката, адвокатите му отказаха предложението на прокурор Весела Стоилова да бъде назначена съдебномедицинска експертиза за изясняване на състоянието му. Те акцентираха върху това, че обвинението е разколебано, и поискаха от съда да направи комплексна оценка на фактите, които според защитата показват липса на умисъл за убийство.

Окръжният съдия Татяна Андонова обаче потвърди досегашната мярка и го остави в ареста. Ясно беше, че адвокатите ще обжалват определението пред САС другата седмица. Интригата беше какъв ще бъде следващият ход на прокуратурата през оставащите 3 дни, тъй като оставането на Ембака в ареста след 9 юли  ще бъде незаконно.

Прогнозата на вестник „Струма“, че обвинението ще бъде преквалифицирано, се оказа точна. 

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *