Абитуриент стяга куфари за Англия, ще учи в колеж в Бирмингам

Абитуриентът от ромския кв. „Изток” в Кюстендил Мартин Филипов стяга куфарите за Англия, където е приет да учи „Мениджмънт” в колеж в английския град Бирмингам. Новината потвърдиха от Професионалната гимназия по туризъм „Никола Йонков Вапцаров” в Кюстендил, която само преди броени дни завършил 19-годишният отличник на школото.

Мартин е единственият от цялото школо, заковал отлична оценка 5,65 на матурата по английски, похвали възпитаника си преподавателката му Елена Петкова, която през последните години го учила на езика на Шекспир.

„Любопитното е, че нямаше друг от учениците на гимназията по туризъм, който да е посочил английски език като втора матура. Повечето избраха история, биология, география или философия. Матурата по английски е трудна, прави се превод, пише се есе, има и граматически упражнения“, коментират от училището.

Иначе преподавателите на Мартин казват, че той е добро и тихо момче. Учителите му били доволни от него, защото просто си учел уроците. „Дори не е ходил на частни уроци по английски език”, казват още преподавателите му, като допълват, че всички знаели, че мечтата му е да учи в Англия.

Мартин се готвел да работи там, за да се издържа, но и майка му, която от години е гастарбайтер в Германия, щяла да му помага.

Досега младежът живеел заедно с баба си –  медицинска сестра в детската градина в ромския квартал, казват за Мартин приятелите му от клуб „Чуй ме” – организация, работеща сред младежите, за превенция и контрол на ХИВ/СПИН, в която будният младеж членува през последните пет години.

Мартин е известен и като един от най-запалените футболни фенове сред младите, като любимият му отбор е „Левски”, а любимият му футболист е португалската звезда Роналдо, на когото дори подражава.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *