Страстна почитателка на танците е новият ректор на АУБ

Политологът проф. Емилия Занкина е новият ректор на Американския университет в Благоевград, на мястото на Стивън Съливан, който 2 г. прави опити да смени високия административен пост с редова преподавателска дейност и най-после новият президент Страци Кулински удовлетвори молбата му.

Настоятелството на АУБ одобри кандидатурата на Занкина на 21 май и на 1 юли българката встъпи в длъжност.

На новата й позиция дамата ще ръководи всички процеси и дейности, свързани с академичния и студентския живот на АУБ. Тя ще има и решаващата дума при одобряване на новата учебна програма на университета, която е сред приоритетите на настоящото ръководство.
Новият АУБ ректор планира още през септември да започне редовни срещи с преподаватели, персонал и студенти, за да чуе предложенията и проблемите им. Междувременно е решила и да привлече няколко от студентите за свои асистенти.

Преди да се присъедини към АУБ през 2010 г., Занкина работи като асоцииран директор в Центъра за руски и източноевропейски изследвания към Университета в Питсбърг и като редактор в научно списание. Тя има докторска степен по международни отношения от Университета в Питсбърг, владее английски, български, италиански, руски и сръбски. Страстна почитателка е на съвременните танци, и по-конкретно на техниката греъм, която изисква едно различно виждане за движението и танца и за това как те се съотнасят към тялото и душевността на изпълнителя. Всяка събота Занкина пътува до София, където води такъв танцов курс.

Интересите й са насочени към обществения ред, сравнителна политология, изследователски методи, източноевропейска политика и политически партии. Сред любопитните й изследвания са това за присъствието на българките в политиката, което според нея е прекалено скромно за европейска страна, каквато е България.  

Заедно с Емилия Занкина на нова позиция започва следващата учебна година в АУБ и новозенландецът Робърт Уайт. Досегашният преподавател на академичното направление по бизнес администрация в АУБ е одобрен за декан на преподавателите. Досега на този пост бе Луша Майри, която също избра бъдеще на редови преподавател.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *