Британски доктор забърка България в ужасен скандал! Обвини наши лекари, че третират деца с електрошок

Деца с аутизъм се изтезават с електрошок в софийска клиника. Това било част от „лечението“ на хлапетата, които са подлагани и на серия клизми, а също им се преливат съмнителни кръвни продукти. Скандалната информация бе изнесена на научен форум в САЩ от английския д-р Андрю Уейкфийлд, съобщи вестник „Айриш Екзаминър“. 

Уейкфийлд пояснява, че жертва на странните медицински практики ставали британчета с аутизъм, чийто родители в търсене на начини да намерят лечение попадали на информация за клиника към болница в София, която предлагала спасение за аутисти. Рекламата за нея се въртяла из Фейсбук и майки, най-вече от Британските острови, се доверявали и пътували с хлапетата за София. Това ставало дори през последния уикенд, пише Блиц.

„Лекарите в Ирландия и Обединеното кралство са твърде уплашени, за да се грижат за пациентите си с аутизъм, и поради тази причина техните родители са принудени да ги водят в България“, обяснява Уейкфийлд. Според него проблемът е, че няма действащо законодателство, уреждащо проблема с опасните за здравето лечения, и властите са неспособни да преследват практикуващите.

Д-р Майкъл Фицджералд, първият професор по детска и юношеска психиатрия в Ирландия, също предупреждава за използването на неизпитани лечения на деца с аутизъм.

„Родителите трябва да бъдат бдителни и да проверяват дали съответното лечение е научно тествано, обяснява професорът.

Ани Андонова от управителният съвет на асоциация „Аутизъм“ обясни пред „България Днес“, че в сдружението нямат информация коя е софийската болница, в която се прилагат практиките, за които съобщава Уейкфийлд. Тя бе категорична, че в света до момента няма данни аутизъм да се лекува с електрошок или клизми. Андонова обаче сподели, че родители на деца с такива разстройства на социалното развитие често се доверявали на съмнителни доктори, врачки и баячки, тъй като до момента за аутизъм не е открито никакво доказано ефективно лечение.

Самият Андрю Уейкфийлд, който изнесе данните за изтезанията с електрошок в София, е един от първите учени, които се занимават с проблематиката на аутизма. През 1998 година обаче той се замеси в грандиозен скандал. Тогава заедно с 12 свои колеги публикува резултатите от изследване, на което са подложени 12 деца с проблеми в умственото развитие и в стомашно-чревния тракт. Те заключват, че тези проблеми са се появили след поставяне на ваксината MMR, която е срещу морбили, рубеола и паротит. Уейкфилд стига до извода, че съществува пряка връзка между ваксината и аутизма и заболяванията на стомашно-чревния тракт. Това води до мащабна кампания срещу ваксинациите, която предизвиква ожесточени спорове. В крайна сметка противниците на Уейкфийлд успяват да докажат, че в някои случаи изследваните деца са били със заболявания отпреди ваксинациите. Според тях ученият игнорирал тези данни. По-късно 10 от авторите на изследването се отказват от получените данни и заключения. И до днес обаче противниците на ваксинацията са убедени, че заключенията на Уейкфийлд са правилни, и дават примери с много последващи научни изследвания, правени от различни автори.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *