България е в паника! Масово се пие от опасни бутилки! Ето как да разпознаете вредната

Опасна ли е водата от пластмасови бутилки, престояла в нажежената от горещото лятно слънце кола? Какви вредни вещества се отделят от пластмасата и какъв е техният ефект върху човешкото здраве? Тези въпроси сигурно се въртят в главите на много хора, след като кардиологът доц. д-р Сотир Марчев предупреди, че водата в пластмасовите бутилки, оставени на слънцето в автомобил, водят до рак и оплешивяване у възрастните и до по-ранен проява на пубертета при децата.

Според Марчев, който е директор на Университетската болница за инвазивна кардиология в Плевен, предупреждението на етикета на бутилките да се съхраняват на хладно място не е рекламен трик. „На всяка бутилка с минерална вода върху етикета пише, че трябва да се съхранява на хладно място, защитено от пряка слънчева светлина. Когато оставим бутилката в паркираната на слънце кола при температура от 45 градуса, от пластмасата се отделят вредни химически вещества, които причиняват ранен пубертет при децата, оплешивяване при мъжете или рак на гърдата при жените“, твърди Марчев. 

Според него дори човек да пие от течността, когато е изстинала, в нея вече са се отделили тези вредни вещества и те попадат в тялото. Затова най-доброто си остава стъклото. „Сега е моментът да изхвърлите от колата пластмасовата бутилка и да сложите стъклена“, апелира доц. Марчев.

Думите му се подкрепят от изследване от 2014 г. на германски учени, цитирани от сп. Plus One, пише „Стандарт“. Според германските учени някои от тези химикали действат като мощни медикаменти в тялото ни. Те могат да блокират няколко жизненоважни процеси наведнъж, да повлияят на развитието на организма и неговите репродуктивни функции, предизвиквайки увреждане на щитовидната жлеза, и дори да провокират развитието на рак.

Част от пластификаторите и химикалите, които съдържат бутилките, макар и в малки количества, се отделят в течността и оттам попадат в организма, увреждайки го, казват учените.
По време на изследването били изследвани 18 различни проби вода в пластмасова бутилка от търговската мрежа във Франция, Италия и Германия. Използвайки различни методи за химичен анализ, учените тествали водата от бутилките за нейната способност да взаимодейства в организма с рецепторите на естроген и андроген (тестостерон и друг мъжки репродуктивен хормон).

Изследователите сравнили данните с тези при пиене на чешмяна вода, а резултатите били доста изненадващи. По-голямата част от тестваните бутилирани води въздействали на хормонални рецептори, като в някои от случаите въздействието на андрогена било като при прием на лекарството Flutamide, което обикновено се предписва на хора, страдащи от рак на простатата

Във втората част на изследването, учените изследвали кои химични вещества в пластмасова бутилка вода причиняват репродуктивни хормонални смущения. Хормонално най-активни били класове химични вещества, наречени малеати и фумарати, които се използват за производството на формата на пластмасови смоли, съдържащи се в пластмасовите бутилки за вода.

Хормонално активните химикали, обикновено причиняващи ендокринни смущения, са известни с нарушения на репродуктивното развитие на децата, но повече изследвания установяват, че те могат да предизвикат сърдечно-съдови заболявания, диабет и безплодие сред възрастните.
Всъщност става дума за това, че опасни са масовите бутилките, на които изрично се казва, че са за еднократна употреба. Това са бутилките, изработени от пластмасите и обозначени със съответните цифри на дъното на бутилката – 3(PVC), 6(PS) и 7(PC).

В бита най-често разпространени са бутилките PET или PETE – отново обозначение за койнтейнер за еднократна употреба. При многократното й използване е възможно да се отделят тежки метали, които пречат на работата на хормоните, като и някои от тях са канцерогенни съединения.
Ако трябва да избирате, все пак, се спрете на бутилки от типа HDP или HDPE, която за разлика от PET, отделя минимален брой химикали във водата.

Гледайте от какви материали са изработени
Какво трябва да гледат потребителите, за да бъдат информирани и да знаят какви химикали пият заедно с напитката?
По принцип всеки производител е длъжен да обозначи състава на самата бутилка, така че на дъното да постави маркировка, която символизира състава на пластмасата,
от която е изработена бутилката.

Но какво означават обозначенията?

1. PET или PETE
Тази маркировка означава контейнер, предназначен за еднократна употреба. Възможно е да се отделят тежки метали, които пречат на работата на хормоните, като и някои от тях са канцерогенни съединения. Този вид пластмаси се използват за производство на бутилки за минерална вода, газирани и безалкохолни напитки, сиропи за кашлица, лейкопласт, опаковки на бисквити, полиестерни влакна.

2. HDP или HDPE
Това е маркер за пластмаса, която отделя минимален брой химикали във водата.
Този вид пластмаси се използва също за бутилки, пликчета за пазаруване, торбички за фризер, бутилки за прясно мляко, кутии за сладолед и сокове, опаковки на шампоан и почистващи препарати, тръбопроводи за напояване на селскостопанска продукция, кошчета за отпадъци, имитация на дърво, за капачките на минералната вода и др.

3. PVC или 3V
Пластмаса, която отделя два отровни химикала, които влияят на работата на хормоните
в човешкото тяло, а тя най-често се използва за изработка на бутилки.
4. LDPE
Пластмаса, която не се използва за изработка на бутилки, а за изработка на
пластмасови торбички, въпреки че не изпуска химикали във водата.

5. PP
Това е сравнително добра пластмаса, разпознава се по белият цвят, като най-често се използва за сиропи и кисело мляко.

6. PS
Пластмаса, която във вода отделя канцерогенен стирен, а се използва за изработка на
чаши за кафе за еднократна употреба. От този вид пластмаси се произвеждат пенообразни чаши за топли напитки, контейнери за топла храна, защита от счупване на фини елементи.

7. PC или без етикет
Най-лошата пластмаса за хранителни продукти, тъй като отделя вреден химикал.
Използва се при изработка на бебешки бутилки, спортни бутилки и съдове за
приготвяне на храна.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *