БСП – Петрич иска референдум за ВиК асоциацията!

Референдум, на който хората да кажат желаят ли общинска фирма ВиК в Петрич да влезе във ВиК асоциацията иска общинското ръководство на БСП в община Петрич. Червените в южния град се обявиха против влизането в тази асоциация.

След заседание на Изпълнителното бюро на БСП председателката на общинското ръководство Йорданка Атанасова и членовете – адвокат Божана Тошева и Димитър Малев, дадоха пресконференция, на която оповестиха и аргументираха позицията си.

„БСП – Петрич застава твърдо зад интересите на жителите от общината и отхвърля идеята за влизане във ВиК асоциацията. Процесите по отслабването и ликвидиране на общинските фирми в Петрич продължават и това води до сериозни притеснения. Болницата продължава да тъне във финансова и кадрова несигурност. Сериозен дебат по нейното оздравяване липсва, напротив, предлагат се административни мерки, които ще я довършат.

Финансовият отчет на ВиК за 2015година е по-оптимистичен. Но решението на управляващите на централното и местното ръководство на община Петрич, меко казано, е грешно, защото с това решение ще се ликвидира най-важната функция на предприятието, а именно социалната, което означава, че не Общинският съвет ще решава каква да е цената на водата и как ще я плащат хората, болницата, училищата, кметствата, а най-вероятно концесионерите”, заяви лидерката на БСП – Петрич Й. Атанасова и допълни:

„Затова ние твърдо смятаме, че общинските фирми трябва да се управляват от ОбС, респективно от хората, които всички ние сме избрали за общински съветници, и всеки от тях поименно да поеме своята отговорност, да мотивира решението си пред избирателите. БСП не подкрепя влизането в тази асоциация по няколко причини: никъде, в нито един документ на ЕС няма записано, че кандидатстването по европроекти може да става само и единствено от членове на асоциацията, защото това би било елемент на дискриминация; няма пречка общината да кандидатства в каквито и да е проекти. Според нас истината е, че някои хора се целят евентуално в парите, които ЕС ще отпусне за развитието на водния сектор, за тези пари Петричка община ще има доста дълго да чака. Следващата стъпка е отдаването на фирмите в частни ръце (концесии). Интересът е изключително голям, защото без вода няма живот и тя се продава ежедневно. Абсолютно сигурни сме, че цената на водата ще скочи не със стотинки, а в пъти. Като пример ще посочим факта, че в София след даване на концесия на френска фирма цената на питейната вода от 40 стотинки стана 2,40 лв. за кубик. Така че не ни омагьосвайте, господа управляващи. Убедени сме, че никой не може да даде гаранции за сериозни инвестиции по инфраструктурни проекти в общината, но сме сигурни, че с прилагането на сериозни управленски решения може да се оздравят всички фирми със социални функции и да се спре източването им.

Не на последно място по важност са хората, които работят в тази фирма. Това е общинско предприятие и там се дава хляб на около 100 семейства от общината. Най-вероятно персоналът ще се свие до 30%. Смятаме, че не началниците във ВиК са важни (без някои от тях не може), те най-вероятно ще си решат проблемите. Важни за нас са обикновените хора”, заяви Й. Атанасова.

„БСП – Петрич споделя и ще се бори за правото жителите на общината да се защитават чрез Конституцията на страната и сами да решават съдбата си в жизненоважни социални сектори, каквито са здравеопазването и водния сектор. Настояваме тези въпроси да се решават не както досега на малки маси, а в широка дискусия с всички жители на общината. Дори смятаме, че въпросът с контрола на дейността на ВиК дружеството е от компетенциите на местен референдум и настояваме кметът на общината и Общинският съвет да го направят. Нека това решение бъде взето от гражданите, след като знаят всички „за“ и „против“ доводите”. Това каза на пресконференция лидерката на БСП в община Петрич Йорданка Атанасова. 

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *