На инфарктно заседание решават кой ще е управител на общинската болница

Инфарктно заседание на ОбС – Дупница се очаква днес заради горещия казус – ще остане ли Росен Тимчев управител на общинската болница, или ще бъде обявен конкурс за поста? В момента Р. Тимчев е вр.и.д. шеф. Той беше назначен за 6 м. на този пост с решение на ОбС, за което вестник „Струма“ писа.

По време на заседанието на икономическата комисия, което се прави преди всяка сесия на ОбС, общинските съветници от ГЕРБ са се въздържали от коментари по докладната, внесена за разглеждане на днешната сесия от председателя на ОбС и лидер на общинската организация на ГЕРБ Ивайло Константинов, за обявяване на конкурс за управител на общинската болница. Останалите членове на комисията са гласували „за“ разглеждане на докладната за смяна на Р. Тимчев чрез конкурс, на който той също може да се яви.

Проблемът е, че сред изискванията за управител са да има 5 г. стаж като здравен мениджър или като лекар, а Р. Тимчев не покрива тези условия. Затова единственият вариант той да остане начело на общинската болница е кметът Методи Чимев да подпише анекс към договора на Тимчев, но за да стане това, общинските съветници трябва на днешното заседание да гласуват да няма конкурс.

Късно снощи групата съветници от ГЕРБ е заседавала и е взето колективно решение как да гласуват днес на сесията.

Както вестник  „Струма“ писа, на бял свят се появи документ от Медицинския университет във Варна, че Р. Тимчев е прекъснал студентските си права. За „Струма” вчера той заяви: „Да, прекъснах, но специалността ми беше „Мениджър във фармацията“. Завършил съм едногодишен курс по „Здравен мениджмънт” в София.

Очаква се на днешната сесия на ОбС да присъстват лекари от общинската болница, които да настояват Р. Тимчев да остане на поста. Бившите зам. финансови директори на болницата и общинските съветници от ЕНП д-р Крум Бонев и д-р Кирил Кирилов, които преди време гласуваха „за” оставката на д-р Л. Таушански, не са доволни и от вр.и.д. шефа Р. Тимчев.

Д-р Пламен Соколов застана плътно зад Тимчев, дори се превърна в негов съветник по въпросите за управлението на общинската болница.

Двамата общински съветници от ЕНП обвиниха Р. Тимчев, че не спазва решенията, взети след проверката на общинската болница. Р. Тимчев само за близо три месеца намали състава на болницата с 30 души. Някои от тях изпрати в пенсия, други съкрати.

Тимчев хвърли в изумление работещите в администрацията на болницата, като поиска от всеки писмена декларация за здравословното му състояние. Служителите се опасяват, че ще има втора вълна от съкращения и поради тази причина управителят иска от тях такива декларации, тъй като Кодексът на труда защитава хора с някои заболявания от съкращения.

Може да се стигне обаче и до парадокса да се обяви конкурс за управител на общинската болница, но да няма кандидати за поста.

Вестник „Струма” научи, че съветниците от Реформаторския блок в Общински съвет – Дупница няма да подкрепят днес на сесията докладната за откриване на процедура за провеждане на конкурс за избор на управител на общинската болница.

Лидерът на ДБГ Славчо Павлов обяви мотивите за това: „Искаме тази докладна да бъде по-добре подготвена, тоест в нея да залегнат и предложени имена на външните независими експерти в комисията, която ще проведе конкурса. Държим те наистина да са независими. Ние не искаме политически назначения. На председателски съвет преди повече от седмица изразих становище, че в комисията не трябва да има съветници лекари, защото работещи или не, в момента в болницата те са по някакъв начин свързани с нея. Предупредих, че има сериозен интерес към управлението от различни лица и политици. Докато не бъдем убедени, че всяко оздравяване на болницата е безкористно, няма да подкрепим нито един конкурс“, заяви Славчо Павлов становището на общинските съветници от неговата партия. 

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *