Дупница придоби сграда за 1.2 млн. лв.

Община Дупница става собственик на част от „Дупница-Табак“. Предприятието дължи над 1 200 000 лв. под формата на неплатени данъци към хазната за последните 5 години. Общината е запорирала сметките на предприятието и е постигнато споразумение вместо пари дългът да бъде покрит с прехвърляне на собственост върху част от сградите на предприятието, което няма почти никаква дейност. Сделката отваря добри инвестиционни перспективи, кметът Методи Чимев съобщи, че за новопридобития имот сериозен интерес е декларирала българо-немска фирма.

Още при запорирането на сметките на „Дупница-Табак“, когато е обсъждан вариантът за изчистване на дълга чрез собственост, немски представители са изразили готовност да откупят от общината сградите и там да разположат фабрика за производство на части за бяла техника. Ако това се реализира, се очаква да се разкрият над 100 работни места. Уговорката е преговорите по сделката да стартират, когато общината юридически стане собственик на сградите. Технически процедурата ще отнеме по предварителни разчети около два месеца.

Както вестник „Струма“ писа, НАП обяви за продан един от тютюневите складове на „Дупница-Табак“ АД за 1 818 400 лв. по изпълнително дело №23/2010 г. за публични задължения към институцията.

 Задълженията на предприятието към НАП са 2 858 009,05 лв., от които само главницата е 1 329 800,65 лв., лихви 1 528 205,40 лв. Главен акционер в „Дупница-Табак” е благоевградчанинът Венчо Бачев, който притежава 85,35 % от дяловия капитал, „Ривол-05“ ООД е с 9,09 %, Николай Георгиев Бранков е собственик на 2,32 % от акциите, останалите 3,24 % от капитала на дружеството са разпределени между физически лица.

Председател на съвета на директорите е синът на Венчо Бачев -Станислав Бачев, а негов заместник е сестра му Калинка Тренева. През месец юни 2007 г. Венчо Бачев купува тютютневите складове в Дупница за 101 101,11 лв. От години в тях не се преработва тютюн. По данни от одитен доклад на дружеството складовете се отдават под наем.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *