6000 задържани досега във връзка с опита за преврат в Турция

Шест хиляди души са били задържани в Турция досега във връзка с провалилия се опит за преврат, като се очакват нови арести. Това предаде днес турската телевизия НТВ, цитирайки правосъдния министър Бекир Боздаг, пише БТА. 

„В момента прочистването продължава. Има шест хиляди задържани досега. Броят им ще надхвърли шест хиляди. Правният процес във връзка с тези неща ще продължи“, каза още Боздаг, цитиран и от други турски медии.

По-рано НТВ съобщи, че над 500 са арестуваните досега съдии и прокурори след опита за преврат, извършен от фракция в армията в петък срещу събота.

Боздаг също така изрази увереност, че Съединените щати ще върнат в Турция ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, предаде Асошиейтед прес.

Турският президент обвинява Гюлен и последователите му за военния преврат в петък вечерта, но той отрича да е свързан или да е знаел за опита за преврат. Съединените щати казват, че ще проучат доказателствата срещу Гюлен, които Турция може да представи, и ще вземат решение съобразно това.

„САЩ ще отслабят позициите си, като го защитават, това ще навреди на репутацията им. Не смятам, че в този момент САЩ биха подкрепили някого, който е извършил подобно действие срещу Турция“, заяви министърът.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *