Топ теми

Катастрофа прикова ексдаскал от Бело поле на легло, 45 дни остана на памперси и сок със сламка

Застрахователна компания бе осъдена на изплати над 41 000 лв. на пострадалия при катастрофа бивш учител Здравко Ангелов от село Бело поле. На 1 септември 2014 г. той бе блъснат с велосипеда си в района на детелината, на входа на Благоевград, от лек автомобил „Ситроен“ и бе приет изпотрошен в благоевградската болница – със счупени ръка, шиен и гръден прешлен, мозъчно сътресение и контузна рана на главата. След няколкодневен престой в хирургичното отделение 48-годишният мъж е транспортиран за лечение в „Пирогов“, където изкарал месец и половина.

В хода на разследването е установено, че автомобилът е настъпил и пресякъл непрекъснатата бяла линия, забраняваща изпреварването в този участък. Шофьорът се опитал да спре, но загубил контрол над автомобила, който се отклонил вляво и се ударил директно във велосипедиста.

За инцидента е обвинен водачът Никола Филчев, който управлявал лек автомобил, собственост на софийската фирма „Инженерни системи“ ООД, като впоследствие му е потърсена административнонаказателна отговорност.

Пострадалият велосипедист завел иск за обезщетение срещу ЗД „Евроинс“, където била сключена задължителната застраховка „Гражданска отговорност” на автомобила. Той претендира за 75 000 лв. обезщетение за причинените неимуществени и имуществени вреди, като представя епикризи и документи от лечението и фактури за направени медицински разноски. Застрахователната компания оспорва исковете, тъй като твърди, че вина за пътния инцидент носи и пострадалият, т.е. има съпричиняване.

В хода на делото районният съдия Вера Коева назначава 3 експертизи – медицинска, икономическа и техническа. Вещото лице е категорично, че и велосипедистът, и шофьорът са нарушили правилата за движение – първият е влязъл в кръстовището въпреки забранителния знак, а вторият е предприел забранено изпреварване.

По делото са изслушани свидетелски показания. Братът на Здравко Ангелов разказва за състоянието му. Когато го посетил в Спешен център, го намерил неадекватен, с разбита глава, пълна със стъкла, имал болки в гръдния кош, ръката, разкъсани рани по краката. Скенерът показал, че има счупен прешлен. Лекарите в „Пирогов“ отново установили счупен шиен прешлен, счупена ръка, наложило се оперативна намеса с поставяне на имплант. Такъв бил поставен и на врата му.

Брат му престоял в болница „Пирогов” около 45 дни, като през цялото време Здравко бил неподвижен, на памперси, не могъл да се храни, приемал само сок със сламка. След изписването за около 6 месеца бил на домашно лечение, отново неподвижен, не е можел да се обслужва сам и да става, изпитвал болки във врата. После започнал да става с придружител, отслабнал и от около 100 кг станал 40 кг. Около година време не можел да излиза навън  бил трудно подвижен. И сега напълно не можел да си върти шията и се оплаквал от главоболие и болки, разказва братът. Грижите и разходите за операцията и лечението поели изцяло той и майка му.

След преценка на фактите и доказателствата съдия Вера Коева осъжда ЗД „Евроинс“ да изплати обезщетение за неимуществени вреди в размер на 12 500 лв. за счупен шиен прешлен, 10 000 лв. за счупен гръден прешлен, 10 000 лв. за счупена дясна лъчева кост на ръката, 1500 лв. за мозъчно сътресение и по 1000 лв. за разкъсно-контузна рана на главата и бедрото, или общо 36 000 лв. Съдията признава и 5070 лв. за имуществени вреди – медицински транспорт и консумативи. Застрахователното дружество е осъдено да плати и съдебни разноски, надхвърлящи 5000 лв. Решението подлежи на обжалване пред Окръжен съд.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *