Благоевград отбеляза 179 години от рождението на Васил Левски

С ритуал по полагане на венци и цветя благоевградската общественост отбеляза 179 години от рождението на Апостола на свободата Васил Левски. Заместник- кметът по строителство и сигурност в община Благоевград инж. Янко Янков, депутатите Даниела Савеклиева и Йордан Андонов, заместник-областният управител Асим Адемов, представители на политически партии, учебни заведения, институции и граждани се поклониха пред бюст-паметника на Левски, който се намира на едноименния площад. Възпитаници на Театрална школа към ОДК и ученичката от IX ОУ Мария Козарева припомниха част от живота и делото на Дякона.

Васил Левски е роден в китното подбалканско градче Карлово на 6 юли 1837 г., (18 юли нов стил). Образованието си започва в килийното училище в родния си град. Година по-късно продължава в местното взаимно училище.“Аз съм посветил себе си на Отечеството: да му служа до смърт и да работя по народната воля“. Левски се отправя към Сърбия, за да се присъедини към Първата Българска легия, организирана от Раковски. Легендата гласи, че по време на военни упражнения той прави лъвски скок, от който всички са възхитени и започват да го наричат Левски. В Белград Левски укрепва познанствата си от Първа легия. Там той се запознава и с нови революционери, сред които Ангел Кънчев и Любен Каравелов.

На 11 декември 1868 г. с параход от Турну Мъгуреле (град в Румъния), Дяконът тръгва за Цариград. Започва първата си обиколка във вътрешността на страната, подпомогнат от „Българско общество“.

Апостолът на Българската свобода е предаден през зимата на 1872 г. Заловен е в Къкринското ханче до Ловеч и е съден в София.

Обесен „там близо край град София“ на 19 февруари 1873 г. Васил Левски е вечният критерий на поколения българи от Освобождението до днес.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *