Нов кошмар на Слънчев бряг! Две чужденки са насилени! Момичетата са в шок

Две млади чужденки, претърпели сексуално посегателство в Слънчев бряг, са потърсили помощ в новия Център за подкрепа на жертви от сексуално насилие „Вселена“, съобщи „24 часа“. От съображения за сигурност от центъра не разкриват самоличността и националността на потърпевшите. Става дума за млади, но пълнолетни момичета, казаха запознати.

Днес Центърът за подкрепа на жертви от сексуално насилие „Вселена“ бе официано открит в Бургас от главния прокурор Сотир Цацаров и посланика на Великобритания Ема Хопкинск

„Тези центрове са от изключително значение, защото чрез тях жертвата е поставена на централно място, помага й се да си върне контрола. Дава се възможност тя да не остава изолирана и става част от разследването. Освен това се гарантира партньорство между институциите. Ако пилотният проект в България е успешен, жертвите на сексуално насилие ще започнат да споделят, а това е хубаво“, каза британският посланик Ема Хопкинс.

„Проблемът е от съществена важност, а точката на пресичане с туризма е насърчаването на отговорно поведение към другите. Отговорното поведение на туристите става чрез партньорство между институциите“, коментира зам.министърът на туризма Ирена Георгиева. Тя уточни, че до май т.г. страната ни е посетена от над 72 хиляди британски граждани, което е с 10 % ръст в сравнение със същия период на м.г.

Очаква се 12 % ръст на британските туристи това лято, допълни зам.министър Георгиева.

Главният секертар на МВР Георги Костов пък съобщи, че сексуалните посегателства представляват едва 0,05 % от всички престъпления, но нанасят трайни щети на психиката на жертвата. В същото време те се характеризирали с висока, до 90 % разкриваемост.

„Когато тръгнахме да реализираме проекта потърсихме финансиране от социалното министерство, но от там ни отговориха, че това е невъзможно. Нашата цел е да го направим възможно, защото сме убедени, че подобни центрове са от голямо значение“, сподели кметът на Бургас Димитър Николов. Той даде пример с Центъра за жертви от домашно насилие в Бургас, който обслужва над 400 души годишно, а между един и петима търсят помощ в него всеки ден.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *