Ердоган: Не изключвам смъртно наказание за заговорниците

Турският президент Реджеп Ердоган отказа да изключи смъртно наказание за хилядите хора, арестувани след неуспешен военен преврат в петък. Това той заяви в интервю за Си Eн Eн.

„Напълно очевидно, че е било извършено престъпление – измяна“, заяви турският президент от двореца си в Анкара. „Разбира се, ще има решение на парламента какво конституционно действие да се предприеме, така че лидерите ще трябва да се съберат, да дискутират, а аз като президент ще одобря всяко решение, което вземе парламентът“, поясни турският президент.
 
Турция много скоро ще поиска официално от САЩ екстрадирането на духовника Фетхуллах Гюлен, каза Ердоган. Това е първото му интервю след преврата от от нощта на 16 юли.
 
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви в неделя, че властите не могат да отлагат въвеждането на смъртната присъда за участниците в опита за военен преврат.
 
„Не можем да игнорираме това искане“, подчерта държавният глава и уточни, че правителството ще обсъди този въпрос с опозицията.
 
От своя страна турският премиер Бинали Йълдъръм заяви днес, че въвеждането на смъртна присъда е възможно само след промяна на Конституцията на страната.
 
“Не можем да игнорираме исканията на нашия народ. Но за връщането на смъртното наказание е необходима промяна в Конституцията“, каза той. В дискусията по въпроса се включи министърът на външните работи на ЕС Федерика Могерини.
 
Тя обяви, че връщането на смъртното наказание ще означава край на преговорите на Турция за членство в Евросъюза. Подобна позиция заявиха още в Берлин и Виена.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *