Красимир Герчев: Мащабно проектиране и големи културни събития бележат полугодието на община Разлог

Инж. Красимир Герчев е трети мандат кмет на община Разлог. По образование е магистър – инженер. Има специализации в областта на бизнес предприемачество и интернет маркетинга и значителен опит в международни дейности и проекти, бил е председател на Управителния съвет на Националната мрежа за бизнес развитие – София, обединяваща бизнес центровете по Програма JOBS. Участва в международни делегации, наблюдение на европейски добри практики. Участва в международни конференции, в национални и европейски форуми, свързани с местното самоуправление и устойчивото социално-икономическо развитие на местно и регионално ниво.

В качеството си на кмет на община Разлог и на база дългогодишния опит в подготовка, управление и отчитане на проекти за местно развитие и трансгранично и международно сътрудничество участва в управлението и упражнява контрол при подготовката и изпълнението на значителен брой инвестиционни проекти на община Разлог. Силни мандати, с постигнати изключителни резултати в здравеопазването с реновацията и модернизацията на МБАЛ – Разлог, богата социална програма в полза на хората със специфични потребности, над 58 спортни и детски площадки, модерни училища и детски градини, стадиони, пътища, инфраструктура, развитие на спорта и туризма, уникална и богата културна програма и др. го правят два пъти кмет още на първия тур, което е явление в местните избори за Разлог. Кмет на годината на 2013 година за успешно усвояване на евросредства, много скъп за него е призът „Разлог – пазител на традициите“. Семеен, с едно дете. 

– Г-н Герчев, с какво е по-различна работата на община Разлог за първото шестмесечие на 2016 година?

– 2016 година за Разлог преминава под егидата на Програмата за енергийната ефективност. Подготвихме и внесохме 19 проекта за близо 7 милиона лева, като обновяваме и санираме 5 обществени и 14 жилищни сгради. Работата по програмата „Региони в растеж” е в последното, четвърто ниво, и дава възможност за саниране на обществени и частни сгради извън националната програма. От нея се възползват по-малките жилищни кооперации и с подкрепата на общината се подготвиха 19 проекта – 5 от тях за обществени сгради – читалищата, две училища, централната сграда и частни жилищни кооперации.

Искам да подчертая, че всичко това се случи благодарение на администрацията на общината, която всеотдайно и с висок професионализъм подготви за кратко време освен тези 19 проекта, още 7 – по програмите за трансгранично сътрудничество България – Македония, България – Гърция, Балкани, Еразмус+ и др., т.е. само за половин година подготвихме и внесохме 26 проекта по европейските програми, които преминават за оценка на следващ етап.

– Кога ще се видят резултатите от обновлението на тези сгради?

– В момента предстои оценка, комуникации с управляващия орган, забележки, изготвяне на тръжна документация, процедури и реално строителните дейности ще стартират следващата година, но искам да подчертая огромното значение на програмата „Региони в растеж”, с реализирането на тези проекти Разлог ще грейне още по-хубав.

– С какво обогатихте социалната програма?

– С проект за над 400 хиляди лева 50 души и за първи път 14 деца получават специализирана помощ чрез програмата „Личен асистент“. Когато човек опре до тази потребност, може да оцени усилията на екипа. Естествено, желаещите бяха 90 човека и за нас беше важно експертите и комисията да действат в прозрачност, екипите да направят реална оценка и да се даде на хората обективна информация за критериите на оценка и подбор. Програмата стартира успешно, екипът работи мотивирано – с голяма обществена подкрепа и разбиране, защото средствата директно отиват в семействата на хората, които имат нужда от специфична помощ. Закупихме със средства на общината нов автомобил, развиваме услугата „Социален патронаж” с над 330 потребители, модернизираме кухните. Проектираме газификацията на Дома за възрастни хора с увреждания в Долно Драглище и мн. други.

Социалната програма на община Разлог е добре развита, но тя също е жив организъм и се обновява и модернизира, а животът на възрастните ни родители и хората в неравностойно положение е важно да бъде спокоен и достоен.

 – След генералните ремонти на пътищата между Разлог, населените места и туристическите курорти се захващате с улиците и инфраструктурата. Къде насочвате приоритетно усилия?

– Към града и общината. Има улици, които просто ги кърпим, защото подземната инфраструктура не е в кондиция, тази година изготвяме проектната документация на улица „Изворите“, част от улица „Рила“ и „Черна река“. Проектираме бреговете на река Язо и пространства за отдих около нея, т.е. от площад „Македония” нагоре всичко да бъде обновено и осветено. Проектираме корекцията на Бяла река в западната й част, над Гимназията по туризъм, под бившия месокомбинат, с цел превенция и защита на населението от наводнения. Проектира се мостът при Св. Варвара – с. Елешница и е в последна фаза съгласуване, както и мостът в село Добърско, който е в изключително тежко състояние.

Генерален приоритет е решаване на проблемите на водоснабдяването на село Елешница, който е на етап проектиране и изпълнение. Основните проблеми по селата са свързани с битовото водоснабдяване и състоянието му, защото няма как да инвестираме там, където има компрометирана подземна инфраструктура.

– Продължавате да работите много и в селата?

– Нито едно населено място не е подценено, познаваме проблемите на улиците и в Бачево, Баня и др., но голяма част можем да решим само с външна финансова подкрепа, защото ресурсите са големи. И пак стигаме до капацитета на администрацията и търсене на възможности за разработване, печелене и реализиране на европейски проекти.

– Общината в дълг ли е към ромския квартал „Нов път“?

 – Изчистихме един изключително важен казус, като отредихме 21 парцела, а други 38 са в последна фаза съгласуване. Всички парцели са урбанизирана територия и предстои да се изработят и изпълнят проекти за инфраструктурата: подземна и надземна, защото в момента даваме петна без услуга. Действително много време ни отне тази процедура, но решаваме въпроса за години напред, няма да позволя несигурност в хората, които живеят там. Всичко в този квартал ще бъде по нормативите и законите на РБългария, посоката е правилна и жителите на този квартал спокойно ще проектират и строят къщите.

– За какво не Ви стига бюджетът?

– Бюджетът на един кмет никога не е достатъчен, но за поредна година спазихме финансовата дисциплина. За радост, тази година вървим към по-добро изпълнение на приходната част на бюджета. Тук е мястото да благодаря на всички добросъвестни граждани на община Разлог, които плащат коректно своите данъци и така участват в изграждането на община Разлог като чиста и благоустроена община. В същото време ще потърсим законови мерки, за да съберем данъците от некоректните длъжници.

– Разлог привлича много инвеститори заради добрата бизнес среда.

– Условията за бизнес в община Разлог са повече от добри, данъците не са увеличавани, както и туристическият данък. Разлог е пример за даване на разрешителни за минералните води в Баня. Проявява се интерес и към водите на Елешница. Добрата среда привлече много инвеститори, един от които строи хотелски комплекс за над 20 милиона лева. Общо в общината има 15% ръст на нощувките, декларирани в общината. Изключително добре се ползва изградената спортна база, която спомага и за развитието на туристическите услуги в общината. Цял месец през август 100 деца ще се обучават на стадиона в Годлево, максимално се ползва и стадионът в Разлог.

– Отстоява ли община Разлог високо ниво като европейска туристическа дестинация?

– Имаме всички предпоставки за високо ниво на туризъм с най-голямото голф игрище на Балканите, с уникалната Добърска църква, СПА хотелите на Баня, къщите за гости, конните бази, най-добрата хижа на България, новия атракцион на Голак – „Стъпалата“, и мащабните културни събития, които привличат хиляди туристи. Наскоро подписахме договор за партньорство с испански и италиански туристически курорти на световно ниво, представяме община Разлог на национални и международни туристически борси.

– За поредна година община Разлог изпълнява мащабна културна програма.

– Съхранената традиция и любовта на гражданите на община Разлог към фолклора са предпоставка за уникални общонародни празници, които привличат хиляди туристи, като Старчевата, Бабинден, Тодоровден, Елешнишкия Великден и мн. други. В програмата на общината обаче заемат своето достойно място театралните празници „Звездите на театъра“, Лятна академия „Огънят на Орфей“, надиграването „На армане с тъпане“, Рок Разлог, Фестивалът на мъжките фолклорни групи, а от тази година дадохме старт на първия по рода си събор „Ирин Пирин“ – един амбициозен проект с цел популяризиране и съхраняване на традиции и ценности.

– На кого искате да благодарите?

– На младите, които ни прославят с постижения в науката, спорта, културата, на възрастните, които имат смелостта и да ни критикуват, на администрацията и съмишлениците, с които преодоляваме проблемите, работим и резултатите са налице. Няма по-голяма награда за един кмет от това жителите да си харесват родното място, младите да се връщат, да искат да живеят и да се реализират тук. Разлог помни своята история, а ние работим за добро настояще и бъдеще за всички.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *