Лизинговите коли не могат да минат на преглед

Появи се поредната недомислица на държавата. След промени в наредбата за годишните технически прегледи на автомобилите се оказва, че стотици хиляди, а може би и милиони, не могат да минат през пунктовете.

Според промените в подзаконовия акт, при преминаването на преглед на служителите на пункта трябва да бъде предоставен документ за платен пътен данък с холограмен стикер. Той обаче се издава само, когато налогът се плаща на гише. Ако даден собственик на МПС реши да го внесе по банков път, няма как да получи въпросната квитанция. Същото важи и за лизинговите компании, които традиционно плащат данъците на МПС-тата по електронен път. И така се появява казусът, че автомобили, чиито собственици внасят налозите през банка, не могат дори да бъдат допуснати до годишен технически преглед, съобщава БГНЕС.

Проблемната наредба на Министерството на транспорта е в сила от няколко дни и вече има шофьори, сблъскали се с проблема. Преди промените ГТП се минаваше със заверено копие на платежното, но от петък това е невъзможно. Така стотици хиляди клиенти на лизинговите къщи, остават без технически преглед. Което поражда още проблеми. От една страна кола, която не е преминала навреме ГТП, автоматично се спира от движение и управлението й става абсолютно незаконно. В същото време при управление на такава кола тя остава и без валидна застраховката „Гражданска отговорност”. При хипотезата, че автомобил, станал жертва на последните промени в наредбата, причини ПТП, дори и незначително, застрахователят няма да плати щетите и то абсолютно законно. Това ще трябва да направи или самият собственик, или Гаранционният фонд. При втория случай обаче шофьорът ще трябва да възстанови платените суми, а отделно по всяка вероятност ще бъде и съден. Паралелно с това ще трябва да плати и доста солени актове, които от КАТ „любезно” ще му напишат заради липсата на „Гражданска отговорност”, на технически преглед и за управление на неотговарящо на закона МПС.

От лизинговите къщи и дилърските фирми на автомобили са влезли в контакт с отговорните институции за бързо решаване на проблема, но до тогава клиентите им, чиито автомобили им предстои преминаване на технически преглед ще останат заключени.

Според съобщението на Автомобилна администрация интегрираната платформа за проверка на платен данък влиза в пълен работен режим на експлоатация по отношение на общините, които са заявили готовност и са се включили с пълната функционалност на системата от 18 юли. Все още обаче има общини в страната, предимно селските, където работата се извършва изцяло на ръка и листи хартия.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *