Спират колата за 1 г., ако шофьор няма книжка или е пиян

Ако шофьор кара без книжка или с 0,5 промила алкохол в кръвта или наркотици, както и при отказ да бъде проверен, регистрацията на автомобила ще бъде прекратявана от шест месеца до 1 година. Това решиха депутатите от транспортната комисия, които приеха на второ четене част от пакета промени в Закона за движение по пътищата.

Гласувана бе служебно и ще се прекратява регистрацията за три месеца на собственик, който допуска, организира или предоставя колата си за участие в гонки.

Новите, или т.нар. млади шофьори вече ще получават 2/3, или общо 26 контролни точки, а с оставащите 13 точки ще се сдобият, след като имат две години стаж зад волана. През това време не трябва да имат катастрофи или други нарушения, за които се отнемат точки, пише „24часа“. Предложението на Георги Свиленски от БСП младите водачи да шофират от 22 до 6 ч с придружител не бяха приети. Депутатите решиха останалите промени, свързани с младите шофьори, да бъдат обсъдени на кръгла маса през септември. Председателят на комисията Настимир Ананиев обясни, че гласуването ще се забави и заради статистика за млади шофьори, която се подготвя от МВР.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *