![](https://struma.bg/wp-content/uploads/2017/01/117231.jpg)
Българска агенция по безопасност на храните не откри атропин в проби от гъби, яхния и подправки. Проверката е извършена след съмнение за токсикологичното отравяне на семейство от трима души през месец юни. Това става ясно от официално съобщение на БАБХ, цитирано от блиц. Изследвани са общо 8 проби в лаборатория в Европейския съюз за наличие на алкалоида, в това число една проба гъби от търговския обект на голяма търговска веригата в София, проба от гъби, взета от централния склад на веригата и на гъби взети от препакетиращото предприятие.
Изследвана е и проба от гъби, взета от дома на пострадалото семейство, проба от готовото ястие „Яхния със заешко”, което са консумирали хората, както и проба от брашното, черният и червеният пипер използвани за приготвянето и. Всички проби са отрицателни за наличие на алкалоида, което дава основания на Българската агенция по безопасност на храните да счита, че в случая не се касае за хранително отравяне.
През юни БАБХ забрани за реализация всички количества култивирани печурки в голяма търговска верига, поради съмнение за токсикологично отравяне на семейство от трима души, след консумация на гъби.
Двама бяха хоспитализирани в УМБАЛ „Александровска”, а един в УМБАЛ „Пирогов”. И тримата пациенти бяха консултирани от токсиколог в Пирогов, те са от едно семейство и са консумирали заешка яхния с лук и печурки.