ТРЕСКАВИ РЕМОНТИ В БЛАГОЕВГРАД! В VІІІ СОУ подготвят модерна зала за кетъринг хранене с термована, данни за учениците ще съхраняват 75 г.

В разгара на лятната ваканция в училищата в Пиринско започнаха ремонти. По данни на РИО – Благоевград в 18 учебни заведения в областта текат или вече са извършени ремонтни дейности.

Най-мащабни дейности кипят в благоевградското VІІІ СОУ „Арсени Костенцев“. Там тече последният етап от изграждането на модерна зала за кетъринг хранене и кафе-павилион, по-голяма част от средствата за които са осигурени от общинския бюджет, а останалите са съфинансирани от самото учебно заведение. Като крайна фаза предстои да бъде доставено и монтирано специализирано оборудване за отопление, вентилация и климатизация на обекта.

Самата столова е с капацитет от над 130 места. Храната за учениците ще бъде приготвяна в кухня-майка и ще бъде доставяна при специални условия и през отделен вход с цел спазване на нормативните изисквания. Помещението е проектирано така, че учениците ще имат достъп до него както от вътрешната част на училището, така и от двора. Интериорът е модерен, съобразен с всички санитарни изисквания, а подът е от специална керамична настилка, която предпазва от подхлъзване. Залата за кетъринг хранене ще бъде оборудвана и с термована с настойки за поддържане на температурата на храната в определените стойности.

„Ако всичко върви по план, се надяваме новата зала да заработи през предстоящата учебна година”, коментира директорът на VІІІ СОУ Сергей Биров.

Така със заделените 20 000 лв. от училищния бюджет е извършено реновиране на източното крило на сградата, като са обновени класните стаи и санитарните помещения. Освен това стартира и първият етап от преобразуването на актовата зала във физкултурен салон.

Както „Струма“ писа, в края на миналата година директорът С. Биров затвори физкултурния салон, след като училищна комисия направи оглед и проверка на спортните уреди и съоръжения, а тези, представляващи заплаха за живота и здравето на децата, бяха премахнати. Тогава директорът на учебното заведение разясни, че по документи салонът се води актова зала, тъй като според изискванията не й достига 1 м височина, и обяви, че ще бъде извършен основен ремонт. „Сега реализираме първия етап, а следващото лято ще бъде вторият етап от реконструкцията на актовата зала“, каза С. Биров

В Езиковата гимназия в Благоевград са боядисали и обновили всички класни стаи на ІІ и ІV етаж, които училището стопанисва. Подновени са и амортизираните бюра и столове. За новата учебна година по коридорите ще бъдат окачени коркови дъски с учебната програма и информация за учениците.

„Ремонтът на стаите бе извършен от нашите служители от поддръжката. Сега предстои да наемем фирма за реновиране на санитарните помещения, тъй като там ремонтът е по-специфичен“, разясниха от ръководството на училището.

В Математическата гимназия, която поддържа І и ІІІ етаж в същата сграда, засега са „замразили“ ремонтните дейности в очакване на новия директор.

В VІІ СОУ пък се подготвят за влизането в сила от 1 август на новия Закон за предучилищно и училищно образование. Директорката Лилия Стоянова разясни, че в момента се обособява специално помещение, където ще се съхранява целият архив на училището.

Според новия държавен стандарт за информацията и документите ще бъде създадена възможност в електронна лична образователна партида, наричано още лично образователно дело на всяко дете/ученик, да се отразява цялата информация за процеса и резултатите от неговото обучение, за подкрепата за личностното му развитие, за постиженията му, наложени и отменени наказания, за издадените на лицето документи и т.н.

Училищата ще трябва да разполагат и с обособени помещения за архива си и да изградят електронен такъв, където информацията ще се съхранява 75 години.

В V СОУ „Георги Измирлиев“ също са се заели с архива. „Предполагам, че повече време ще отнеме създаването на електронни архиви, тъй като трябва да бъде качена голяма база данни, след това поддръжката ще бъде по-лесна“, сподели директорката на V СОУ Мария Тричкова.

Наред с това, с оглед безопасността на учениците, е демонтирана дървената площадка, стълбите, свързващи малкия физкултурен салон с големия, са подменени с бетонни. Извършен е и ремонт на столовата, освежени са и класните стаи. Сред новите „придобивки“ на училището е и специално създаденият етно кът. В него са изложени над 50 предмета, дарени от родители и учители, а централно място заемат стар тъкачен стан и училищен чин на повече от 100 г. 

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *