Полицията за стрелбата в Мюнхен: Уликите сочат амок, няма връзка с Ислямска държава

Засега всички улики водят към престъпление, извършено в състояние на амок. Няма връзка с Ислямска държава. Няма връзка с бежанците. Това заяви шефът на полицията в Мюнхен Хубертус Андре на пресконференция, дадена в 14,30 в събота.

„Искам да кажа три важни неща. Първо: няма никаква връзка с бежанската криза. Второ: няма връзка и с Ислямска държава. И трето, няма причина да не посещавате Мюнхен, да се отменят събития или да не се пазарува”, започна пресконференцията той.

Става дума за 18-годишен ученик. Родителите му са иранци, той е роден и израснал в Мюнхен. Според „Шпигел онлайн” името му е Давид С.

В дома на ученика са намерени много статии от вестници и материали по темата амок. Иззета е и книгата „Амок в главата – защо ученици убиват”. В момента се изследва съдържанието на компютъра и телефона му. Той се езанимавал дълго и интензивно с темата. „Няма никакви следи, които да говорят за политически мотивирано нападение, оставаме в контакт с генералната прокуратура, която се включва при терористични нападения, но засега тя само наблюдава”, казаха разследващите.

Младежът е носел пистолет с изтрити номера, тоест явно купен на черно. В раницата си е имал над 300 куршума. Откъде се е сдобил с оръжието все още се разследва, казаха полицаите, цитирани от „24часа“.

Той е загинал от една рана в главата, което сочи за самоубийство, посочиха още властите.

Прокурорът Томас Шайнкраус-Кох обяви, че младежът е имал болест от кръга на депресивните заболявания, но това още се проучва.

Равносметката на кошмарната нощ е – 10 убити, в това число и нападателят, 27 ранени общо, от тях 10 тежко. Едно 13-годишно момче е в опасност за живота.

Убитите са на възраст между 14 и 21 години. Ранени има и при настъпилата паника при евакуациите на различни обществени сгради, затова бройката е 27.

loading...


 

 

 

 

Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *